Daca ai un nivel ridicat de colesterol (sau daca vrei sa previi o astfel de situatie) unul dintre primele lucrurile pe care trebuie sa le faci este sa-ti examinezi atent dieta. Consumi alimente care pot reduce colesterolul? Astfel incerci sa le eviti pe cele care determina valori ridicate ale colesterolului rau.
Puteti sa scadeti cu pana la 20-30% valorile colesterolului prin pierderea surplusului de greutate, a consumului ridicat de fibre si prin urmarea unei diete care are la baza alimente care contin grasimi bune.
Migdalele
Migdalele sunt foarte eficiente in reducerea colesterolului din sange. Aceste alimente bogate in grasimi nesaturate pot creste valorile colesterolului bun (HDL), in timp ce reduc nivelul colesterolului rau (LDL). Mai mult, grasimile nesaturate pot impiedeca oxidarea colesterolului rau, prin urmare ajuta la diminuarea numarului cazurilor de boli de inima. Aveti nevoie doar de cateva migdale pentru a beneficia de toate propietatile lor nutritive.
Alimente imbogatite cu fitosteroli
Producatori de suc de portocale incearca sa faca acest aliment si mai atragator, motiv pentru care au adaugat fitosteroli (cu propietati puternice in reducerea nivelului colesterolului rau). Un numar impresionant de studii a aratat ca un aport de aproximativ 2 grame de fitosteroli in alimentatie in fiecare zi reduc colesterolul rau LDL cu pana la 8%. Alte alimente imbogatite cu fitosteroli: margarina, laptele,branza, laptele de soia si painea.
Uleiul de masline
Acest ulei este un adevarat superstar al nutritiei – bogat in antioxidanti si grasimi monosaturate ajuta la scaderea colesterolului rau, dar nu afecteaza nivelul celui bun. Beneficiile uleiului de masline se explica prin contintul bogat de polifenoli care actioneaza atat ca antioxidanti, cat si ca agenti anti-inflamatori. Aveti nevoie de 2 lingurite de ulei de masline pe zi pentru a va bucura de beneficiile lui pentru inima.
Sparanghel gatit la aburi
O salata sau un platou cu cruditati este o alegere buna daca vreţi sa va imbunatatiti dieta, dar si gatirea la abur poate fi de ajutor in cresterea propietatilor de reducere a colesterolului in cazul anumitor legume, cum ar fi sparanghelului. Alte legume care devin mai bune pentru sanatate dupa ce sunt gatite la aburi: bamele, sfecla, morcovii, vinetele, fasolea verde sau conopida. Expertii in nutritie sustin ca prin gatirea lor la abur, aceste legume ajuta la reducerea colesterolului rau din sange.
Fulgi de ovaz
Daca iti incepi ziua cu un bol de fulgi de ovaz, este perfect, deoarece dintre toate cerealele integrale, ovazul este cea mai buna sursa de fibre solubile – reduc colesterolul diminuand abilitatea celulelor din sange sa ramana in interiorul peretilor vaselor de sange. Doza zilnica necesara ar trebui sa fie de 10 grame de fibre solubile pe zi. Un sfert de cana de fulgi de ovaz la micul de dejun iti ofera 5 grame de fibre. Daca adaugi un mar taiat cubulete mai adaugi inca 3 grame de fibre solubile.
Fasolea Pinto
Aceste aliment bogat in fibre solubile este de ajutor in reducerea nivelului de colesterol rau din sange. Un studiu recent a demonstrat ca persoanele care au consumat jumatate de cana de fasole uscata pinto au redus valoarea colesterolului rau cu aproximativ 8% in doar 12 saptamani.
Afine
Afinele sunt considerate un super-aliment de multi experti in nutritie. Unul dintre motivele pentru care sunt atat de apreciate? Sunt bogate in antioxidanti, care pot contribui la sanatatea inmii prin reducerea nivelului de colesterol rau. In plus, afinele curata peretii arterelor micsorand riscul unui atac cerebral vascular. Consumati-le proaspete, uscate sau congelate pentru ca iti mentin beneficiile.
Vin rosu sau struguri
Alcoolul poate creste nivelul de colesterol bun cu aproximativ 15%. Vinul rosu este deosebit de benefic, deoarece polifenolii pe care ii contine pot sa reduca valorile colesterolului rau. Pentru cei care nu agreeaza vinul rosu, strugurii contribuie la reducerea colesterolului si contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Este indicat sa se consume zilnic 140 ml de vin rosu pentru barbati si doar jumatate din aceasta cantitate in cazul femeilor. In cazul strugurilor se recomanda 500 de g pentru barbati si 250 g de pentru femei. Puteti consuma si struguri sub forma de sucuri neindulcite. Strugurii pot fi si o gustare excelenta, intre mese.
Rosii
Consuma aceste alimente bogate in licopen zilnic timp de cateva saptamani si vei reduce nivelul colesterolului rau cu pana la 10%, potrivit ultimelor studii. Cercetatorii sunt de parere ca licopenul din rosii inhiba producerea de colesterol rau si stimuleaza distrugerea celulelor de grasime de pe vasele de sange. Trebuie sa consumi cel putin 25 mg de licopen zilnic pentru ca acesta sa isi faca efectul. Specialistii recomanda consumul zilnic al unei cesti cu suc de rosie sau al unui bol cu supa de rosii.
Avocado
Avocado este un aliment care nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie. Daca mai ai dubii, afla ca este un alimente bogat in grasimi monosaturate care reduc colesterolul rau si trigliceridele si cresc nivelul colesterolului bun. Mai mult, veti iubi aroma si textura cremoasa a acestui fruct. Il poti consuma sub forma de guacamole, il puteti adauga in sendvisuri si salate sau poate fi o gustare ideala intre mese.
Ciocolata
Daca sunteti un fan al ciocolatei, avem vesti bune. Studiile confirma ca este unul dintre cele mai sanatoase alimente, cu numeroase beneficii. Ciocolata neagra este bogata in flavonoide, antioxidanti care ajuta la scaderea colesterolului. Mai mult, contine acid oleic si grasimi monosaturate care se gasesc si in uleiul de măsline. Este suficient un pătrăţel de ciocolată neagră zilnic pentr a distruge rapid colesterolul în exces. Alegeţi o tabletă de ciocolată neagraă cu peste 70% cacao pentru a vă bucura de toate beneficiile sale!
Sursa: http://www.csid.ro
http://www.sfatulmedicului.ro