Astazi este Ziua Pi. Aceasta zi este o celebrare anuala a constantei matematice π (pi), propusa in 2009 de Camera Reprezentantilor a Statelor Unite ale Americii. A fost aleasa aceasta data deoarece 14 martie este 3/14 in formatul luna/zi, adica 3, 1 și 4 – primele trei cifre importante ale lui π.
In 1837 iese de sub tipar primul numal al revistei “Alauta Româneasca”, prima revista literara din Moldova, editata la Iasi, supliment al gazetei “Albina Româneasca”.
In 1895 Regele Carol I al României inaugureaza Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti.
In 1950 FBI emite in premiera lista celor mai cautați zece raufacatori.
In 1962 incep lucrarile Comitetului pentru dezarmare de la Geneva, creat la 20 decembrie 1961, ca urmare a Rezoluției celei de-a XVI-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, care din 1983 se va numi “Conferința pentru dezarmare”, lucrari la care a participat si România.
In 1966 are loc premiera filmului “Rascoala”, dupa romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, in regia lui Mircea Muresan, care a obținut premiul “Opera prima”, la Festivalul de Film de la Cannes.
In 1992 sunt reinhumate, la Brasov, osemintele lui Nicolae Titulescu, aduse din Franța.
In 1804 se naste Johann Strauss – tatal, compozitor, violonist si dirijor austriac; in 1823, Théodore de Banville – scriitor francez; in 1854, Alexandru Macedonski – poet român, prozator, dramaturg si publicist, supranumit “poetul rondelurilor”, inspirandu-se din literatura franceza, fiind primul reprezentant al simbolismului in literatura româna; in 1879, Albert Einstein – fizician americano-elvețian de etnie evreiasca, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1921, autorul teoriei relativitații si unul dintre cei mai straluciți oameni de stiința ai omenirii; in 1919, Alexandru Paleologu – scriitor, eseist, critic literar, diplomat si om politic român; in 1929, Iurie Darie – actor român de teatru si film; in 1933, Quincy Jones – compozitor american; in 1940, Luminița Cazacu – regizor si scenograf român de film de animație, iar in 1946, Carmen Galin – actrița româna de teatru si film.
In 1883 moare Karl Marx, filozof, istoric, economist, sociolog si jurnalist, intemeietor impreuna cu Friedrich Engels al teoriei socialismului stiințific, teoretician si lider al miscarii muncitoresti; in 1997, Fred Zinnemann – regizor austriaco-american, castigator a patru premii Oscar pentru regia unor filme ca “High Noon”, “From Here to Eternity” sau “A Man for All Seasons”; in 2002, Hans-Georg Gadamer – filosof german, iar in 2005, Vasile Spatarelu – compozitor si profesor român.