Semnificatiile zilei de 22 martie

Ziua-Mondiala-a-Apei1Astazi este Ziua Mondiala a Apei, instituita in 1992, in cadrul Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare de la Rio de Janeiro. In România, aceasta zi se sarbatoreste din 1993. Scopul acestei sarbatori este de a aduce in atentia opiniei publice problemele legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor si de a pune in adevarata lumina rolul, indatoririle si responsabilitatile celor cu atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor mondiale de apa. Sarbatoarea este de o importanta majora mai ales pentru ca apa este una din resursele indispensabile vietii. Henri Coanda afirma ca “Secretul longevitatii e apa pe care o consumam”, insa putem adauga ca este si motorul esential al existentei umane.

In 1884 are loc, la Teatrul National, premiera piesei lui Vasile Alecsandri, “Fântâna Blanduziei”, cu nume mari ale scenei românesti – Constantin Nottara si Aristizza Romanescu.

In 1912 se aproba legea si statutele pentru infiintarea “Societatii Scriitorilor Români”.

In 1926 se infiinteaza “Federatia Româna de Box”.

In 1943 are loc premiera filmului “O noapte furtunoasa”, ecranizarea celebrei comedii a lui I. L. Caragiale, in regia lui Jean Georgescu si cu actori ca Radu Beligan si Alexandru Giugaru.

In 1995 cosmonautul rus Valeri Poliakov revine pe Pamânt dupa 438 de zile in spatiu, un record in domeniu.

In 1599 se naste Antony Van Dick, pictor flamand; in 1903, Virgil Gheorghiu – poet, eseist, muzicolog si pianist român; in 1931, Burton Richter – fizican american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1976; in 1937, Emerich Jenei – fotbalist si antrenor român; in 1942, Mihai Ivancescu – fotbalist român; in 1951, Tora Vasilescu – actrita româna de teatru si film, iar in 1981, Mirel Radoi – fotbalist român.

In 1772 moare John Canton, fizician englez; in 1832, Johann Wolfgang von Goethe – poet, dramaturg si prozator german; in 2001, William Hanna – copresedinte si cofondator al studiourilor “Hanna Barbera”, iar in 2010, James W. Black – medic si farmacolog scotian, laureat Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1988 pentru inventarea propranololului si sintetizarea cimetidinei.

Adauga un comentariu

*