Pentru perioadele in care anumite delicii ne sunt interzise, va recomand cateva retete delicioase pe care sa le preparati, de post.
Prajitura cu foi
Ingrediente
Pentru foi: 15 linguri suc proaspat de mere, 15 linguri ulei, 15 linguri zahar, un plic praf de copt, 400 g faina.
Pentru crema: 150 ml ulei, 250 g zahar, 250 g nuci prajite si macinate, 100 ml apa, esenta de rom, 1 gem acrisor
Pentru servit: nuci.
Mod de preparare
O prajitura delicioasa, gustoasa si de care ai putea sa juri ca nu este de post. Dar prajitura cu foi chiar este de post! Uite cum se prepara:
Pentru foi, se topeste zaharul in sucul de mere, se pune sare si apoi se completeaza cu faina amestecata cu praf de copt. Faina nu se pune toata odata. Se pune si uleiul si se framânta un aluat potrivit de tare care se împarte in trei si apoi fiecare parte se intinde si se coace pe fundul tavii. Se coc 10-12 minute si se pun separat sa se raceasca.
Pentru crema, se fierb nuca si apa, se adauga uleiul si zaharul si se amesteca pâna se obtine o crema spumoasa care se lasa la racit. Apoi, i se pune esenta de rom.
Pe un platou, se asaza o prima foaie care se unge cu un strat de gem, apoi un strat de crema, se pune a doua foaie si apoi restul ingredientelor pana la epuizarea lor. Se servesc cu nuci maruntite si usor prajite. cu amestec de apa si zahar si se dau la cuptor pentru 20 de minute.
Prajitura cu mere
Ingrediente
1 kg mere rosii, un baton scortisoară, 200 g zahar, 100 g margarina, 2 pliculete zahar vanilat.
Pentru blat: 200 g margarina, 400 g faina, 1 praf sare, 50 g drojdie, 100 ml apa minerala, coaja de la 1-2 lamai
Pentru ornat: 100 g fulgi nuca de cocos, ornamente de ciocolata de post, frunzulite de menta.
Mod de preparare
Se cerne faina. Separat, se topeste margarina si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Important este ca acest aluat sa aiba toate ingredientele la aceeasi temperatura.
Drojdia se dizolva cu putina apa minerala si se amesteca usor sa nu se formeze cocoloase. Peste faina cernuta se adauga maiaua, coaja rasa de la o lamaie, un praf de sare si se framanta. Se toarna margarina topita putin cate putin pana se incorporeaza toata cantitatea.
Aluatul obtinut se acopera si se lasa sa creasca 30 de minute langa o sursa de caldura. In acest timp, se curata merele, se taie felii potrivite si se aranjeaza intr-o tava tapetata cu margarina si zahar. Peste mere, se presara cantitatea de zahar, vanilia, coaja de lamaie si scortisoara si se baga in cuptor. Dupa ce s-au copt, se scot si se pun deoparte.
Intre timp, se intinde aluatul intr-o tava de aragaz unsa cu putin ulei si se coace la foc potrivit. Cu 15 minute inainte de a scoate tava de la cuptor, se asaza merele coapte peste foaie si se mai lasa putin la foc mic. Dupa ce s-a copt, se lasa cateva minute la racit, apoi se pudreaza cu fulgi de cocos si se orneaza cu frunze de menta si ornamente de ciocolata de post.
Negresa cu visine de post
Ingrediente
2 cani zahar, 2 cani de apa, 3 linguri cacao, 1 cana ulei, 1 plic praf de copt, coaja de la o portocala, 1 fiola esenta de vanilie, visine din compot, faina cat cuprinde ( aprox. 350 g).
Pentru glazura: 2 linguri cacao, 2 linguri ulei, 6 linguri zahar pudra, 2 linguri jumate de apa fierbinte.
Mod de preparare
Intr-o oala punem apa si zaharul si amestecam pana cand zaharul se topeste. Cand zaharul s-a topit luam oala de pe foc si punem apa cu zaharul topit intr-un bol mare, apoi adaugam uleiul, 3 linguri cacao, praful de copt, coaja rasa de la o portocala si esenta de vanilie, le amestecam bine pe toate cu telul. La sfarsit adaugam faina cat cuprinde, compoztia trebuie sa fie ca cea de chec.
Punem compozitia de prajitura intr-o tava in care punem putin ulei si o tapetam cu hartie pentru copt, peste compoztie am pus jumatati de visine din compot. Punem prajitura la cuptorul preincalzit la 180 C timp de 30-35 de minute.
Cand este gata prajitura ne apucam sa facem glazura: intr-o oala mica punem zaharul pudra, apa, uleiul, cacao si le amestecam bine. Punem oala pe foc si amestecam pana se ingroasa glazura. Cand este gata, punem glazura fierbinte peste prajitura si presaram nuca de cocos.