Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin unitatea teritorială Penitenciarul Bacău, recrutează candidaţi în vederea participării la concursul de admitere în instituţii de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, sesiunea 2016, pentru locurile repartizate sistemului administraţiei penitenciare, astfel:
INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT UNIVERSITAR
1. Academia de Poliţie „Alexandru loan Cuza” Bucureşti,Facultatea de Poliție, specializarea „Ordine și siguranță publică” – Penitenciare, curs de zi, durata studiilor 3 ani.
2. Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti:
a. Facultatea de Informații, specializarea Psihologie – informaţii, curs de zi, durata studiilor 3 ani;
b. Facultatea de Studii de Intelligence, specializareaStudii de securitate și informații, curs de zi, durata studiilor 3 ani.
3. Institutul Medico – Militar Bucureşti:
a. Facultatea de medicină, specializarea Medicină generală, curs de zi durata studiilor 6 ani;
b. Facultatea de Medicină dentară, specializarea Medicină dentară, curs de zi durata studiilor 6 ani;
4. Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu,Facultatea de Management Militar, specializarea Management economico-financiar, specialitatea militară Finanţe – contabilitate, curs de zi, durata studiilor 3 ani.
5. Academia Tehnică Militară Bucureşti:
a. Facultatea de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament, specializarea Construcţii şi fortificaţii, curs de zi, durata studiilor 4 ani;
b. Facultatea de Sisteme Electronice şi Informatice Militare, specializarea Calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare şi securitate naţională, curs de zi, durata studiilor 4 ani;
6. Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București– Facultatea de Comandă și Stat Amajor, specializareaLogistică, curs de zi, durat astudiilor 3 ani.
INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT POSTLICEAL
1. Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna – asigură viitorilor agenţi de penitenciare pregătirea specifică domeniului execuţional penal, curs de zi, durata studiilor 1 an.
2. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, învățământ de zi, durata studiilor de 2 ani, specializările:
– Auto, specialitatea militară Auto;
– Intendență, specialitatea militară Bucătar.
În acest sens, o echipă interdisciplinară, formată din ofiţeri şi agenţi ai Penitenciarului Bacău, va prezenta oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ mai sus-menţionate, în liceele şi colegiile naţionale din municipiul Bacău, după următorul calendar:
• Joi, 14 aprilie – Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacău
• Vineri, 15 aprilie – Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Bacău şi Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău
Cu această ocazie, tinerii care doresc să îmbrăţişeze o carieră în domeniul administraţiei penitenciare, vor putea afla mai multe detalii despre condiţiile generale şi specifice care trebuie întrunite pentru a putea fi admişi în acest gen de instituţii, probele de examen şi bibliografia specifică.
De asemenea, ei vor fi puşi în temă în ceea ce priveşte avantajele de care beneficiază pe parcursul anilor de şcolarizare, dar şi despre specificul muncii, despre oportunităţile de formare şi avansare profesională ca lucrători de penitenciare, despre conduita şi seriozitatea de care trebuie să dea dovadă în permanenţă un funcţionar public cu statut special. Vor fi distribuite liceenilor pliante cu şcolile care formează ofiţeri şi agenţi de penitenciare şi vor fi prezentate diverse alte materiale care să capteze interesul elevilor de liceu pentru oferta educaţională.( metodologii de desfăşurare a concursurilor de admitere, durata studiilor, site-uri de informare, oportunităţile oferite de instituţiile prezentate, avantajele dar şi dificultăţile întâmpinate în cadrul carierei de funcţionar public cu statut special).
Elemente de interes pentru tinerii care îşi doresc să dezvolte o carieră în domeniul execuţional penal :
-acordarea unei solde lunare pe timpul studiilor;
-asigurarea în condiţii de gratuitate a cazării, mesei, echipării, cursurilor şi asistenţei medicale pe timpul şcolarizării;
-asigurarea unui loc de muncă stabil după absolvire, prin repartizarea într-o unitate din sistemul penitenciar;
-condiţii de salarizare decente;
– asigurarea unui climat organizaţional motivant, propice pentru dezvoltarea carierei.
Scopul principal al acţiunii de promovare este acela de a determina elevii liceelor băcăuane să îşi formuleze o opţiune serioasă în sensul înscrierii la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ care şcolarizează personalul de penitenciare.
Detalii despre condiţiile de înscriere şi participare la concursul de admitere pot fi obţinute: de la reprezentanţii Compartimentului Resurse Umane şi Formare Profesională din cadrul Penitenciarului Bacău, strada str. General Guşe, nr. 3, judeţul Bacău, telefon: 0234/524711, int. 108, e-mail pbacau@anp.gov.ro, de pe pagina de facebook http://www.facebook.com/
1. http://www.academiadepolitie.