Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău organizează programul de formare continuă „Șahul în școală – program național opțional”, destinat personalului didactic din învatamântul preuniversitar și avizat de Ministerul Educației.
Cursul a debutat la Colegiul Tehnic ”Dumitru Mangeron” Bacău, formator fiind profesorul Silviu Ifrim, candidat maestru – coeficient E.L.O. 2131, Federația Română de Șah.
Regretata Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională, a făcut primele demersuri pentru ca șahul să devină disciplină studiată în școală.
Programul inițiat de CCD Bacău a intrat în curriculum-ul la decizia școlii, deocamdată, doar pentru învățământul primar.
Elevii vor avea, așadar, ocazia să se familiarizeze cu tabla de șah, cu regulile de joc și să decodifice semnificația semnelor convenționale utilizate în partida de șah.
Exercițiile de interpretare, observația, simularea unor situații de joc, calculul unor variante de joc, sunt etape pe care aceștia le vor parcurge în cei doi ani de studiu.
Pentru a evalua și consolida cunoștințele transmise, pot fi utilizate diferite metode: analiza pozițiilor, comentariile de partide, soluționarea de exerciții, parcurgerea testelor, diversificarea situațiilor de joc practic, etc.
Pregătirea șahistă este o succesiune de mici pași, uneori chiar în cerc concentric, fiind astfel esențial să se efectueze, din când în când, operațiuni de evaluare–control.
Programele au fost realizate în urma consultărilor cu specialiștii Federației Române de Șah.
”Șahul este unul dintre cele mai populare sporturi ale minții, practicat de milioane de oameni din întreaga lume. El poate fi jucat indiferent de vârstă, sau de capacitatea de învățare, oferind șansa de a cunoaște și de a lega noi prietenii.
Organizarea acestui curs, nu se aseamană cu nicio altă activitate de inițiere și perfecționare, formatorii fiind intercativi în permanență.
Deoarece este un proiect inedit, în calitate de furnizori ai acestuia, suntem preocupați de buna lui desfășurare și, mai ales, de impactul pe care acesta îl va crea în sistem.
În urma parcurgerii acestui program, colegii care îl vor urma, vor putea alcătui programe școlare opționale, care, în acest an școlar, pot fi aplicate doar pentru învatamântul primar. Ministerul Educației intenționează să extindă acest curriculum opțional și pentru învățământul gimnazial și liceal”, ne-a declarat profesorul Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.