Semnificatiile zilei de 10 mai

imageAstazi, in România, este serbata Ziua Independentei României si Ziua Pasarilor si Arborilor.

10 mai, Ziua Regelui, era ziua nationala a României pana la venirea comunistilor la putere, la jumatatea secolului trecut. In timpul dictaturii, sarbatoarea de 10 Mai a fost stersa deliberat din memoria colectiva. In 1877, 10 mai capata o noua semnificatie – se proclama independenta României si devine Ziua Independentei. Imperiul Rus declara razboi Imperiului Otoman pe 12 aprilie 1877, iar trupele ruse intra in România pe la Ungheni, peste nou construitul pod de peste Prut. In aceste conditii România a mobilizat peste 125.000 de oameni, din care efectivele armatei operative au fost de 66.000 de soldati, 12.300 de cai si 190 de tunuri. Pe 9 mai 1877, Mihail Kogalniceanu proclama independenta României. A doua zi, pe 10 mai, actul capata putere de lege prin semnarea lui de catre principele Carol I. La nivel international, independent României va fi recunoscuta prin Tratatul de la Berlin din 1878

ziua-pasarilor-si-arborilorDedicata aniversarii pasarilor si arborilor, aceasta zi a fost creata de catre iubitorii de natura implicati direct in serviciile de protectie si conservare a mediului. Ei au dorit sa faca public faptul ca a ne intoarce la natura si a fi mai generosi cu aceasta nu reprezinta un efort prea mare din partea noastra. Diversitatea biologica reprezinta o particularitate specifica Terrei, particularitate care asigura functionalitatea optima a ecosistemelor, existenta si dezvoltarea biosferei. Protectia mediului inconjurator este considerata a fi printre primele cinci probleme care determina, in epoca actuala, soarta omenirii.

In 1499 se publica prima harta geografica a lui Amerigo Vespucci.

In 1824 este inaugurat muzeul londonez National Gallery.

In 1866 Carol I al României depune juramantul in fata Parlamentului României, zi devenita “Ziua Regelui”.

In 1893 locomotiva cu aburi nr. 999 NYC New York Central Railroad devene primul vehicul din lume care atinge viteza de 181,1 km/h.

In 2005 Vladimir Arutinian atenteaza la viata presedintelui SUA, George W. Bush, aruncand o grenada de mana la aproximativ 20 de metri de presedinte, in timp ce acesta tinea un discurs unei multimi la Tbilisi, Georgia, insa grenada nu se detoneaza din cauza unei defectiuni.

In 1894 se naste Elvira Popescu, actrita franceza de origine româna; in 1899, Fred Astaire – dansator, coregraf, actor si cantaret american; in 1946, Donovan, muzician britanic; in 1960, Bono – solistul trupei irlandeze U2, iar in 1965, Linda Evangelista – model canadian.

In 1798 moare George Vancouver, ofiter de marina si explorator englez; in 1829, Thomas Young – om de stiinta englez; in 1971, Mihail Jora – pedagog, pianist, compozitor si dirijor român, iar in 2012, Carroll Shelby – pilot american si constructor de automobile de curse.

Adauga un comentariu

*