Leacurile blânde din plante sunt ideale pentru echilibrul emoțional și normalizarea stării de spirit în perioadele agitate ale vieții.
Farmacia naturii ne pune la dispoziție următoarele plante cu efecte dovedite antistres: roinița, valeriana, talpa-gâștei, hameiul, păducelul sau teiul.
Angelica – Una dintre plantele cu proprietăți calmante este angelica. Remediile te ajută să îți limpezești gândurile și să te poți concentra mai bine. Este recomandată și celor care se confruntă cu stări depresive.
Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă mărunțită, la 250 de ml de apă fierbinte. Lași la infuzat un sfert de oră, după care îl bei cu înghițituri mici.
Rozmarin – Un leac important care combate stările de anxietate preovocate de perioadele stresante sau de anumite probleme și temeri este rozmarinul. Acesta este înzestrat cu propretăți calmante.
Peste două lingurițe de plantă mărunțită torni o cană cu apă fierbinte. După primul clocot, iei de pe aragaz și lași la infuzat, 10 minute. Bei remediul de două ori pe zi, până la dispariția simtomelor.
Teiul – Un alt remediu la care poți apela este ceaiul de tei. Cunoscut de pe vremea bunicilor pentru puternicele sale efecte de calmare, este ușor de preparat și dă repede rezultate.
Pui la fiert câteva flori de tei uscate, în 300 ml de apă. Lași să dea de câteva ori în clocot, apoi îl iei de pe foc. Îl bei călduț. Este eficient și împotriva insomniilor, de aceea îl poți bea seara, înainte de culcare.
Roinița – ajută la îmbunătățirea stării de spirit, are efect sedativ și antidepresiv și constituie o sursă naturală de vitamina C.
Valeriana – este renumită pentru proprietatea de a relaxa sistemul nervos central, ajută la o adormire rapidă și la un somn profund în timpul nopții.
Talpa-gâștei – susține activitatea sistemului nervos, stabilizează emoțiile reducând neliniștea, teama, nervozitatea, are acțiune analgezică și antispasmolitică.
Păducelul – contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a palpitațiilor, protejează sistemul cardiovascular în situații de stres, este dovedit ca tonic cardiac, susține circulația sangvină la nivelul creierului.
Hameiul – ajută la dobândirea unui somn odihnitor, are acțiune calmantă, analgezică și constituie o bună sursă de vitamine din grupul B și E.
Sursa: http://www.clicksanatate.ro