Suplimentele pot restabiliza organismul rapid in caz de anemie, insa in cazul unui stomac sensibil, tratamentul medicamentos ar putea fi o adevarata corvoada. In aceste situatii, anemia devine un obstacol dificil de trecut, iar singura salvare devine regimul alimentar.
Anemia si lipsa de fier
Pentru a preveni sau a scapa de o anemie feripriva, este indicat sa mananci alimentebogate in fier. Concentreaza-te pe verdeturi (cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat mai bogate in fier vor fi), stridii, fructe uscate, ficat de vita, peste, carne slaba, carne de pasare, cereale, paine neagra, galbenus de ou.
De asemenea, evita sa bei prea multe ceaiuri, intrucat acestea contin tanin, substanta ce inhiba absorbtia fierului in organism.
De retinut: carnea rosie nu doar ca acopera lipsa de fier din organism, insa ajuta la absorbtia acestuia din alte alimente. Daca urmezi un tratament cu suplimente pe baza de fier, ai mare grija la cantitatea ingerata zilnic.
In doze mari, fierul poate creste riscul de atac de cord. Si nu in utlimul rand, evita antacizii, fosfatii (care se gasesc in bauturile racoritoare, inghetata etc.) si aditivii alimentari EDTA. Acestia blocheaza absorbtia fierului in sange.
Anemia si acidul folic
Anemia aparuta ca urmare a deficientei de acid folic poate fi combatuta tot cu ajutorul alimentatiei. Cateva dintre cele mai importante surse de acid folic sunt: varza de bruxelles, spanacul, salata verde, untisorul, broccoli, pepenele galben, portocalele, faina de ovaz, cerealele integrale, germenii de cereale si organele (in special ficatul).
Consuma fructe si legume proaspete, iar daca alegi sa le consumi gatite, nu le tine prea mult pe foc intrucat caldura distruge acidul folic din ele. Nu fuma si nu consuma alcool, acestea interfereaza cu absorbtia acidului folic.
Anemia si vitamina B12
In cazul in care carenta de vitamina B12 a favorizat instalarea anemiei, este indicat sa consumi carne slaba, carne de pasare si lactate degresate sau semidegresate. Unelecereale au, de asemenea, adaos de vitamina B12.
De retinut: de obicei, deficienta de vitamina B12 nu este cauzata de lipsa ei din meniul zilnic, ci de incapacitatea organismului de a o absorbi din alimente.
In acest caz, medicul specialist este cel care decide ce tratament trebuie urmat si care este cea mai indicata dieta. In unele cazuri, alimentele bogate in vitamina B12 ar putea sa nu ajute cu nimic, astfel incat sunt necesare suplimentele sub forma injectabila.
Nu uita: Exista mai multe tipuri si clasificari ale anemiei. Aceasta apare atunci cand organismul nu are suficiente globule rosii pentru a tine pasul cu cererea organismului de oxigen. Intelegerea clasificarilor diferite te poate ajuta sa le recunosti simptomele si, nu in ultimul rand, sa le eviti.
Sursa: www.csid.ro