Ştii că alimentele pe care le consumi au impact asupra stării tale de sănătate, dar ştiai că şi momentele în care le consumi contează? De fapt, potrivit mai multor studii, dacă mănânci anumite alimente în momentele potrivite de-a lungul zilei vei obţine beneficiile maxime pentru sănătatea ta.
Iată cele mai importante reguli de sincronizare între diferiţi nutrienţi şi diferite momenteleale zilei. Urmează aceste reguli şi transformă-ţi obiceiurile alimentare!
Ciocolată neagră
Mic dejun
Dacă optezi pentru câteva pătrăţele de ciocolată la micul dejun vei oferi organismului tău o doza excelentă de antioxidanţi. Antioxidanţii esenţiali sunt vitaminele A, C, E şi betacarotenul. Ei încetinesc procesul de îmbătrânire şi protejează organismul de cancer, boli de inimă şi poluare. Ajută la întărirea sistemului imunitar şi la creşterea rezistenţei organismului în faţa infecţiilor.
Gustare
Dacă mănânci mai mult de 25 de grame de ciocolată neagră zilnic, organismul tău începe să transforme excesul în depozite de grăsime. Ciocolata neagră cu peste 70% cacao are un index glicemic relativ scăzut (20 – 25), în schimb ciocolata caldă sau ciocolatele-surogat au un index glicemic foarte ridicat, peste 60. Indexul glicemic ridicat al acestor produse zaharoase poate afecta funcţionarea pancreasului, forţându-l să secrete cantităţi mari de insulină, în timp scurt, epuizându-i astfel funcţia de a menţine constanţa concentraţia zahărului (glucozei) în sânge.
Carne
Prânz
Carnea este o sursă foarte bună de fier, iar proteinele sunt esenţiale unei bune stări de sănătate, deoarece furnizează aminoacizi esenţiali care nu pot fi sintetizaţi de către organism, ci trebuie luaţi din alimente. Deficienţa de fier este semnalata prin oboseală, lipsă de energie si senzatie de leşin. Carnea roşie, ficatul, inima şi rinichii sunt surse bogate în fier. Alege prioritar peşte, pui, curcan, vită şi, rar, carne de porc.
Cină
Digestia cărnii durează până la 5 ore.C onsumul de carne roşie seara îţi va perturba somnul, din cauză că stomacul tău se va lupta să digere aceste alimente. Nu trebuie să eviţi total consumul de proteine seara, dar asigură-te că optezi pentru porţii mici de carne de curcan slabă sau pentru un iaurt.
Nuci
Prânz
O mână de nuci crude (aproximativ 30 g) îţi va oferi doza necesară de acizi graşi omega 3. Acizii graşi esenţiali sunt implicaţi practic în toate funcţiile organismului: procesul inflamator, procesul de vindecare şi refacere, sistemul imunitar, circuitele neurale din creier, sistemul cardiovascular, sistemul digestiv şi cel reproducător şi mecanismul de pierdere a caloriilor. Gustarea de ora 17 ar trebui să fie alcatuită din migdale sau nuci crude, pentru că ele conţin grăsimi şi vitamine liposolibile care menţin nivelul de energie constant.
Cină
Nucile au foarte multe calorii şi este mai bine să le eviţi seara pentru a nu lua în greutate. Dacă le mănânci înainte de culcare, caju, nucile, nucile de Macadamia şi alunele sunt cele mai rele, în timp ce fisticul şi migdalele nu fac chiar atât de rău.
Portocale
Gustare
Portocalele îmbunătăţesc funcţia sistemului digestiv şi au un efect de energizare şi accelerare a metabolismului.
Mic dejun
Consumul portocalelor pe stomacul gol, mai ales imediat după ce te-ai trezit, poate cauza reacţii alergice şi iritarea stomacului, dar şi un risc crescut de a face gastrită.
Paste
Mic dejun şi prânz
Pastele din grâu dur sunt bogate în fibre, ceea ce ajută la îndepărtarea toxinelor şi curăţarea colonului. Pastele au un indice glicemic redus (40) şi reduc riscului diabetului de tip 2.
Cină
Servite deseori alături de carne, o porţie de paste este o adevărată bombă calorică. Pentru cină, se recomandă alimentele bogate în nutrienţi cu puţin calorii.
Dovlecel
Cină
Dovlecelul este o sursă excelentă de fibre, perfectă pentru curăţarea tractului instestinal. Alegerea perfectă dacă ai avut un prânz bogat!
Mic dejun
Dimineaţa, organismul nostru este deshidrat. Dovlecelul are un puternic efect diuretic şi poate înrăutăţi starea de deshidratare.
Roşii
Mic dejun
Acizii organici din roşii facilitează procesul digestiv şi reglează funcţiile stomacului şi ale pancreasului.
Cină
O cantitate mare de acid oxalic are un efect negativ asupra metabolismului. Consumul de roţii seara poate duce la balonare.
Cartofi
Mic dejun
Amidonul din cartofi scade nivelul colesterolului. Aceştia sunt bogaţi în minerale foarte importante pentru organismul tău.
Prânz şi cină
Cartofii au de două chiar trei ori mai multe calorii decât alte legume. Încearcă să nu consumi cartofi mai ales la cină.
Banane
Prânz
Bananele au un conţinut ridicat de fibre, care îmbunătăţesc digestia şi ameliorează sezaţia de indigestie.
Cină
Bananele la cină pot tulbura sistemul digestiv şi pot mări producţia de mucus.
Mere
Mic dejun
Pectinele din coaja de măr ajută procesul digestiv şi înlătură elementele cargingene.
Cină
Mere cresc aciditatea din stomac ceea ce poate duce la o senzaţie de disconfort. De asemena, pectina se digeră destul de greu, mai ales pe timpul nopţii.
Brânză
Mic dejun
Dacă mânânci o cantitate moderată de brânzeturi acestea previn balonarea şi kilogramele nedorite.
Cină
Brânza este greu de digerat. Consumată la cină poate conduce la indigestie.
Zahăr
Mic dejun
Caloriile din zahăr sunt mai uşor de ars dacă optezi pentru ceva dulce la micul dejun.
Cină
Zahărul irită tractul digestiv şi duce la tulburări ale somnului şi chiar la insomnie. Prea mult zahăr, mai ales seara, poate fi o cale sigură spre câteva kilograme nedorite.
Orez
Prânz
Bogat în carbohidraţi orezul îţi va da energia necesară pentru întreaga zi.
Cină
Orezul poate duce la creştere în greutate.
Sursa: http://www.csid.ro