Astazi este Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, zi dedicata, din 1983, copiilor disparuti si constientizarii intregii societati cu privire la aceasta problema. Nu este o zi de sarbatoare, ci o zi in care se face apel la responsabilitate si solidaritate umana. Cu aceasta ocazie sunt organizate activitati de informare si sensibilizare a elevilor, parintilor, profesorilor si opiniei publice in legatura cu numarul sporit de disparitii voluntare in randul copiilor. In România este ingrijorator procentul extrem de ridicat de copii care parasesc domiciliul de bunavoie. In consecinta, campaniile urmaresc informarea asupra motivelor care ii determina pe copii sa plece de acasa, de constientizare a riscurilor la care se expun si de identificare a mijloacelor de prevenire si diminuare a fenomenului. Peste 95% dintre disparitiile de copii sunt reprezentate de fuga acestora de acasa sau din centrele de ocrotire.
In 1895 dramaturgul, poetul si scriitorul Oscar Wilde este acuzat de “comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin” si condamnat la doi ani de inchisoare.
In 1920 este inaugurata Opera Nationala din Cluj, cu opera “Aida”, de Verdi, interpretata in limba româna.
In 1925 are loc “Procesul Maimutelor”, in care profesorul John T. Scopes este pus sub acuzare pentru predarea “Teoriei evolutiei” a lui Charles Darwin.
In 1977 are loc premiera filmului “Razboiul stelelor”, in regia lui George Lucas, unul dintre cele mai de succes din istorie.
In 1803 se naste Ralph Waldo Emerson, scriitor si filosof american, fondatorul transcendentalismului; in 1933, Eugen Simion – critic literar, membru al Academiei Române; in 1934, David Burke – actor englez; in 1977, Gabriel Bostina – fotbalist român, iar in 1982, Victor Crivoi – jucator român de tenis.
In 1693 moare Madame de La Fayette – scriitoare franceza; in 1789, Anders Dahl – botanist suedez, dupa numele caruia a aparut “dalia”, iar in 2002, Stefan Augustin Doinas – poet român.