Astazi este Ziua Drapelului National al României. La nivel mondial, astazi se celebreaza Ziua Internationala pentru Sprijinirea Victimelor Torturii si Ziua Internationala de Lupta Impotriva Abuzului si Traficului Ilicit de Droguri.
Ziua Drapelului National al României a fost instituita in 1998. Una dintre cele mai vechi atestari documentare ale tricolorului românesc dateaza din 29 iulie 1839, cand Jean Alexandre Vaillant marturisea ca drapelul tricolor flutura pe muntele Plesuva. Dubla alegere ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza in 1859 impune si un drapel national, culorile sale – rosu, galben si albastru – fiind insa dispuse orizontal, initial cu fasia albastra deasupra – pana in 1862 – apoi cu fasia rosie deasupra. Dupa instaurarea lui Carol I, drapelul va avea benzile dispuse pe verticala, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene. Aceasta data a fost aleasa spre a omagia ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul – rosu, galben si albastru – sa reprezinte steagul national al tuturor românilor. Cele trei culori, impartite in mod egal, reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, cifra trei este numarul perfect. In afara de România, mai exista alte trei tari europene traditionale cu steagul tripartit in mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia.
Ziua Internationala pentru Sprijinirea Victimelor Torturii are menirea de a ne reaminti ca tortura este o incalcare cruda a drepturilor omului. Conventia ONU impotriva torturii si a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, aprobata de Adunarea Generala a ONU la 10 decembrie 1984, intra in vigoare la 26 iunie 1987. România semneaza adeziunea la aceasta conventie la 10 august 1990. Aceasta zi este decretata de catre AG a ONU in decembrie 1997, la recomandarea Consiliului Economic si Social si este o zi de comemorare a supravietuitorilor torturilor politiilor politice, inchisorilor sau lagarelor de exterminare si a celor care au platit cu viata pentru democratie si libertate.
Ziua Internationala de Lupta Impotriva Abuzului si Traficului Ilicit de Droguri a fost instituita in 1987 de catre Adunarea Generala a ONU, ca o expresie a implicarii acestei organizatii in lupta impotriva consumului abuziv de droguri. Adolescentii si tinerii adulti sunt categorii deosebit de vulnerabile la consumul de droguri ilicite. Prevalenta consumului de droguri in randul tinerilor este de 2 ori mai mare decat in randul populatiei generale. De asemenea, cei care consuma droguri ilicite sunt fie dezinformati, fie incorect informati sau insuficient de constienti asupra riscurilor pentru sanatate ale consumului acestor substante.
In 1819 este patentata bicicleta.
In 1886 chimistul Henri Moissan descopera fluorul, fiind distins pentru aceasta cu Premiul Nobel pentru Chimie in 1906.
In 1945 este semnata, la San Francisco, Carta Natiunilor Unite.
In 1974 sunt utilizate comercial, pentru prima data, codurile de bare intr-un supermarket american.
In 1986 se inaugureaza noul edificiu al Palatului Copiilor din Bucuresti.
In 1909 se naste Valeriu Novacu, fizician român; in 1968, Paolo Maldini – fotbalist Italian, iar in 1993, Ariana Grande, cantareata si actrita americana.
In 1900 moare Nicolae Kretzulescu, medic si politician român; in 1948, Michel Foucault – filosof francez, iar in 1992, Grigore Ionescu – arhitect român, membru al Academiei Române.