Semnificatiile zilei de 11 iulie

Astazi este Ziua Mondiala a Populatiei, aleasa spre a marca atingerea cifrei de 5 miliarde a populatiei globale, la 11 iulie 1987. Prima sarbatorire a acestei zile a avut loc in 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Cu aceasta ocazie sunt organizate, In intreaga lume, diverse activitati educationale – seminarii, sesiuni de informare educationala si concursuri axate pe cresterea gradului de constientizare a oamenilor asupra diverselor probleme ale populatiei, cum ar fi: importanta planificarii familiale, egalitatea intre sexe, saracia, sanatatea mamei si respectarea drepturilor omului.

Cu o populatie de peste 7 miliarde in 2012 si avand in vedere estimarea atingerii cifrei de 8 miliarde in 2024, devine foarte important ca oamenii sa actioneze pentru a avea o viata mai sanatoasa si mai sigura. Astazi serbam si Ziua Mondiala a Ciocolatei. Iata un moriv in plus pentru a consuma, astazi, ciocolata fara a ne simti “vinovati”.page3

Cu atat mai putin cu cat un studiu realizat la Universitatea din California a testat teoria potrivit careia ciocolata creste metabolismul, iar acest beneficiu anuleaza caloriile consumate. Asadar, un consum moderat de ciocolata ajuta la pastrarea unei talii subtiri. Istoria ciocolatei incepe cu mai bine de 2000 de ani in urma cand Cristofor Columb gaseste arborele de cacao, cultivat in America de Sud. Asadar poate fi considerat punctul zero al fericirii induse de catre acest aliment delicios, bogat in magneziu, anandamide si feniletilamina, toate responsabile pentru imbunatatirea starii de spirit si a cresterii nivelului endorfinelor.

In 1714 Dimitrie Cantemir este ales membru de onoare al Academiei din Berlin.

In 1801 astronomul francez Jean-Louis Pons descopera prima sa cometa din cele 36 pe care le va tot descoperi in urmatorii 27 de ani, ramanand in istorie drept cel mai prolific in descoperirea cometelor.

In 1940 România se retrage din Liga Natiunilor (Societatea Natiunilor).

In 1888 se naste Carl Schmitt, filozof german; in 1913, Teofil T. Vescan – fizician si pedagog român; in 1934, Giorgio Armani – creator italian de moda; in 1946, Matei Cazacu – scriitor român; in 1955, Mariana Buruiana – actrita româna; in 1955, Maria Dragomiroiu – interpreta româna de muzica populara; in 1959, Suzanne Vega – cantareata americana, iar in 1990, Caroline Wozniacki – jucatoare daneza de tenis de camp.

In 1937 moare George Gershwin, compozitor, pianist si dirijor american; in 1989, Sir Laurence Olivier – actor si regizor britanic, iar in 1995, Mihai Botez – matematician si disident român.

Adauga un comentariu

*