Cu toţii am auzit de vitaminele A, B, C, D, chiar şi E, dar de vitamina K? Vitamina K este probabil una dintre cele mai puţin cunoscute şi, tocmai de aceea, am pregătit o listă cu beneficiile sale şi de une o putem asimila.
În primul rând, vitamina K este de două feluri: K1, care se regăseşte în furnzele verzi ale legumelor şi K2, care poate fi asimilată din mâncărurile fermentate. De asemenea, corpul nostru produce vitamina K2 din flora intestinală sau bacterii.
Beneficii
- Vitamina K produce proteine care sunt esenţiale coagulării sângelui şi opresc sângerările.
- Colaborează extraordinar alături de vitamina D pentru a permite calciului să ajungă în oase şi pentru a le face să fie mai puternice. Nivelul scăzut de vitamina K duce la creşterea riscului unei fracturi.
- Alte beneficii ale vitaminei K care nu au fost încă demonstrate ştiinţific este reducerea riscului de Alzheimer şi cancer la prostată.
Surse de asimilare
Doza zilnică de vitamina K variază în funcţie de vârstă, sex şi, bineînţeles, greutate. Oricum, un simplu ghid orientativ pentru adulţi este de 0,001mg de vitamina K la fiecare 1kg al corpului. Iată de unde poţi asimila această vitamină.
- Ierburi: busuioc, salvie, cimbru, pătrunjel, coriandru, maghiran şi arpagic.
- Legume cu frunze verzi: varză, spanac, muştar, funze de nap
- Salată verde: ceapă de primăvară, creson de grădină, ridichi, salată verde, salată roşie, ţelină
- Brasicacee: varză de Bruxelles, broccoli, varză creaţă şi conopidă
- Condimente: ardei iute, boia, praf de chili şi curry
- Alte surse: sparanghel, fenicul, praz, murături, soia, ulei de măsline şi fructe uscate
Sursa: www.one.ro