Fructe care incarca organismul cu energie

Consumul de fructe este benefic pentru sanatatea organismului, incarcandu-l cu energia necesara sa-l mentina in forma pentru ca tu sa-ti poti duce la bun sfarsit activitatea zilnica.

Daca te-ai hotarat sa-ti schimbi stilul de viata si sa faci mai mult sport este cu atat mai mult necesar sa consumi fructe pentru continutul bogat in fibre, vitamine si minerale. Fructele iti vor revigora rapid organismul obosit si vor readuce la normal nivelul de apa pierduta prin transpiratie, precum si rezerva de glicogen din masa musculara. De aici se intelege ca fructele trebuie consumate in special dimineata.

Specialistii nutritionisti recomanda consumul de fructe si la gustarile dintre mese, adica in jurul orei 11 si dupa-amiaza, in jurul orei 16. Tot specialistii nutritionisti recomanda sa nu mananci fructe seara. Motivul este foarte serios si logic: energia dezvoltata de fructe nu mai poate fi consumata, metabolismul devenind mai lent, iar glucidele din fructe se transforma pe timpul noptii in tesut adipos.

Iata ce fructe poti consuma, de preferinta asa cum le gasesti in natura, dar si sub forma de sucuri cu pulpa, pentru a beneficia si de fibre, separat sau combinate intre ele:

Merele

Merele sunt fructele la indemana oricui si pe care le gasim tot timpul anului. Au un continut mic de calorii, merele contin in medie 50 de calorii la 100 grame, in functie de soi. Contin carbohidrati si antioxidantul quercentina care ne intareste sistemul imunitar. Nu contin grasimi si nici colesterol. Merele incetinesc imbatranirea creierului, reduc aparitia cariilor dentare, intaresc oasele, reduc colesterolul, scad riscul de diabet, imbunatatesc tranzitul intestinal si functionarea colonului.

Zmeura

100 g zmeura contin in jur de 50 de calorii. Este bogata in fibre; fibrele incetinesc digestia, ceea ce iti da senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp, motiv pentru care aceste fructe sunt prezente in dietele de slabire. Zmeura contine mangan, mineral ce ajuta la arderea grasimilor din organism. Contine vitamina C si potasiu, ceea ce duce la intarirea sistemului imunitar. Mentine sanatatea vederii si reduce riscurile imbolnavirii de cancer sau de inima.
Perioada in care gasim zmeura in stare proaspata este scurta, dar si dupa congelare zmeura isi pastreaza calitatile.

Caisele

100 grame de caise contin 50 de calorii. Sunt bogate in vitamine (A,C,E,K), contin calciu, potasiu, fier, magneziu, fosfor, zinc, beta-caroten. Ajuta tranzitul intestinal, fiind usor laxative datorita continutului bogat de fibre. Consumul de caise previne deteriorarea densitatii osoase, protejeaza sistemul cardiac, amelioreaza febra. Uleiurile extrase din caise sunt benefice in tratarea unor afectiuni ale pielii datorita continutului bogat in vitamina A.
Important pentru cei care fac sport: uleiul esential extras din caise ajuta la vindecarea mai rapida a febrei musculare.

Ananasul

100 g ananas contin 50 calorii. Ananasul contine o enzima numita bromelaina care contribuie la o digestie buna si care are puternice proprietati antiinflamatorii. Este bogat in vitamina C, magneziu, mangan, tiamina si are proprietati antitoxice si antimicrobiene.

Ananasul este si el un fruct ideal in dietele de slabire. Fiind un puternic detoxifiant, consumul zilnic de ananas are ca efect eliminarea grasimii corporale. Aduce o contributie importanta in tratarea sinuzitei, racelilor, scade colesterolul, previne constipatia, intareste sistemul imunitar. Conform spuselor specialistilor nutritionisti ananasul poate fi folosit ca medicament dupa o masa copioasa pentru imbunatatirea digestiei.

Atentie: multe dintre beneficii dispar in cazul ananasului conservat.

Piersicile

Piersicile sunt fructe minunate pentru zilele calduroase de vara; contin multa apa, contribuie la hidratarea organismului si au putine calorii – 45 de calorii la 100 g piersici. Piersicile mai contin calciu, fier, magneziu, vitamina A, C, E, zinc, potasiu, fosfor. Stimuleaza digestia prevenind constipatia, ajuta la mentinerea sanatatii rinichilor, vezicii urinare, celulelor nervoase. Regleaza tensiunea arteriala, intareste starea organismului in caz de anemie, ajuta vindecarea bronsitelor, amelioreaza astmul.

Afinele

100 g afine contin circa 60 calorii. Specialistii nutritionisti spun despre afine ca sunt fructele cele mai bogate in antioxidanti. Au in plus un continut bogat de vitamine (A, B, C, E), fier, zinc, cupru, seleniu.

Afinele intaresc sistemul imunitar, au un rol important in pastrarea unui organism tanar prin neutralizarea radicalilor liberi care grabesc imbatranirea, ajuta la mentinerea sanatatii tractului urinar si imbunatatesc digestia. Consumul de afine ajuta la pastrarea sanatatii ochilor, inimii, creierului, stimuleaza memoria si puterea de invatare.

Se mai spune despre afine ca nu permit grasimilor sa se acumuleze in zona abdomenului, ceea ce le asigura si lor un loc fruntas in regimurile de slabire.

Sursa: http://www.grasomega.ro/6-fructe-care-incarca-organismul-cu-energie-calorii-100g

Adauga un comentariu

*