Pătlagina, plantă medicinală care face parte din familia Plantaginaceae, crescând în aproape toate regiunile şării, este utilă pentru tratarea şi vindecarea mai multor afecţiuni.
În caz de stomatite, încearcă gargara cu infuzie de pătlagină, care se face din 2 linguri de frunze uscate și mărunțite, la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat 10-15 minute. Faci gargara când infuzia este la temeperatura camerei. Repetă procedeul de 3-4 ori pe zi, până când apar îmbunătățiri.
Tratează tusea
Siropul de pătlagină este un remediu eficient pentru tratarea tusei, căci are efecte calmante şi expectorante, datorită mucilagiilor pe care le conţine. Iei o mână de frunze proaspete de pătlagină şi le pui la fiert, în 500 ml de apă. Laşi să fiarbă la foc mic, jumătate de oră, după care iei de pe foc şi strecori. Când s-a răcit, amesteci cu 100 ml de miere, apoi pui conţinutul într-o sticlă, pe care o ţii într-un loc răcoros. Se iau două-trei linguriţe pe zi.
Ajută la vindecarea faringitei
Frunzele de pătlagină conţin aucubină, substanţă cu proprietăţi antibacteriene şi antitusive. Este ideală dacă suferi de bronşită, laringită sau faringită. Prepari o infuzie, pe care o bei de 2-3 ori pe zi. Peste o lingură de plantă mărunţită torni 200 ml de apă fierbinte. Laşi la infuzat 15 minute, după care bei.
Poţi face şi gargară de pătlagină, care mai este indicată şi celor care suferă de stomatită.
De ajutor dacă ai fost înţepat de o insectăÎn cazul înţepăturilor de insecte, pui frunze proaspete, zdrobite, de pătlagină direct pe locul afectat, pentru a reduce inflamaţia, senzaţia de mâncărime şi de usturime.
Pătlagina conţine şi uleiuri volatile, fiind indicată dacă ai pielea iritată. Fierbi câteva frunze prospete într-un litru de apă, până ce ce dă în clocot. Înmoi un tifon în acest amestec şi aplici pe zonele cu probleme. De ajutor este şi unguentul de pătlagină, care se găseşte la magazinele cu produse naturale. Crema este utilă şi în tratarea hemoroizilor.
Sursa: www.clicksanatate.ro