FRUCTE ALCALINE |
FRUCTE ACIDE |
stafide, curmale, smochine, ananas, mere, caise, piersici, cireşe, avocado, struguri, banane coapte, căpşuni, grapefruit, mango, pepene galben/roşu, nectarine, măsline, papaya, pere, rodia, moşmoane, gutuie, kiwi, portocale, mandarine, lămâi |
gemuri, dulceţuri, compoturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfură sau zahăr, banane verzi, prune, afine |
LEGUME ŞI LEGUMINOASE ALCALINE |
LEGUME ŞI LEGUMINOASE ACIDE |
ciuperci, broccoli, conopidă, roşii, varză roşie şi albă, ceapă, usturoi, praz, salată verde, sfeclă, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveţi, andive, pătrunjel, păstârnac, ardei, dovleac, ridichii, bostan, nap, vinete, năut, fasole, leguminoase încoltiţe | ardei iute, asparagus, rubarbă, soia, mazăre, linte (cu excepţia celor germinate) * |
CEREALE ALCALINE |
CEREALE ACIDE |
cereale proaspete, orz verde | produse de patiserie, pâine albă, pâine integrală sau graham, amidon, aluaturi, popcorn, mălai, paste făinoase, griş, orez (alb, brun, basmati), făină sau fulgi de ovăz, orez, orz, secară, grâu * |
LACTATE ALCALINE |
LACTATE ACIDE |
kefir, zer, lapte proaspăt (vacă, capră), iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prins | Parmezan, brânzeturi fermentate, caşcaval, telemea, îngheţată, iaurt îndulcit sau iaurt cu fructe lapte fiert, lapte praf, smântâna fermentată |
ALIMENTE GĂTITE ALCALINE |
ALIMENTE GĂTITE ACIDE |
legume fierte, coapte, mâncăruri sau ghiveci de legume, dar fără roşii sau bulion, supe de zarzavat şi de rădăcinoase fără carne | Alimente foarte acide: mâncăruri ce conţin roşii fierte, bulion sau pastă de roşii, supele în care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gătit, conserve |
DULCIURI ALCALINE |
DULCIURI ACIDE |
suc de trestie de zahăr, extract de ştevie, sirop de orez brun (mierea în cantitati mari poate forma şi acizi) | dulciuri, prăjituri, biscuiţi, napolitane, ciocolată, îndulcitori sintetici (zaharină, aspartam, sorbitol), miere artificială sau prelucrată cu zahăr, fructoza, lactoza |
PRODUSE ANIMALE ALCALINE |
PRODUSE ANIMALE ACIDE |
mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasăre, peşte, gelatină, grăsime, icre, ouă de găină | |
BĂUTURI ALCALINE |
BĂUTURI ACIDE |
sucuri de legume rădăcinoase, ceaiuri de plante neîndulcite, apa plată şi apa de izvor sunt considerate neutre, deşi în realitate au un pH uşor acid (între 6-7) | toate băuturile alcoolice, răcoritoare sintetice, cola, cafea, cacao, sifon |
DIVERSE – ALCALINE |
DIVERSE – ACIDE |
aproape toate condimentele, produse din lucernă, alge, ghimbir, amalaki, sare de mare | murături făcute cu oţet, maioneze, sare rafinată, sosuri, ketchup, pastă de roşii, muştar (pastă), curry, aditivi alimentari sintetici: arome, coloranţi, glutamat, conservanţi ca: benzoat, oţet, saramură, fum |
ALIMENTE ULEIOASE ALCALINE |
ALIMENTE ULEIOASE ACIDE |
ulei presat la rece de floarea soarelui sau măsline, ulei de peşte, ulei de primulă, migdale, sâmburi de dovleac, susan, castane, seminţe de floarea soarelui crude, nucă de cocos proaspătă | ulei rafinat de floarea soarelui sau de măslinefructe oleaginoase şi seminţe coapte sau prăjite, nuci, fistic, arahide, caju |
OBICEIURI CARE ALCALINIZEAZĂ CORPUL |
OBICEIURI CARE PRODUC ACIDOZĂ |
somnul, relaxarea, sauna, exerciţiul fizic, meditaţia, exerciţiile de respiraţie, buna dispoziţie, bucuria, fericirea, calmul | fumatul, aromatizanţi şi parfumuri sintetice, somn insuficient, medicamentele de sinteză, suprasolicitarea, supărarea, mânia, stresul, ura, revolta |
Dintre alimentele care generează aciditate, grupa cerealelor şi a leguminoaselor constuie o parte importantă din piramida alimentaţiei. Ele se recomandă a fi consumate împreună cu alimente alcaline pentru a realiza un echilibru în organism.
Sursa: https://naturalsutalasuta.wordpress.com