Cum scapi de umiditatea din baie

unnamedCele mai multe dintre baile apartamentelor de bloc se confrunta cu o problema comuna – umiditatea excesiva. Este vorba despre un factor pe care desi multi dintre noi il ignoram, il gasim totusi destul de deranjant.

Daca si tu ai sesizat ca aerul din baia ta este adesea insuportabil de umed si nu ai gasit pana acum solutie pentru aceasta problema, este posibil sa nu le fi incercat pe toate. In articolul de astazi vei gasi cateva solutii care te vor ajuta sa scapi de umiditatea excesiva din baie, prevenind astfel aparitia mucegaiului si dezvoltarea diverselor bacterii norcive pentru sanatatea ta si a familiei tale.

Curentul – un aliat de nadejde

Daca locuiesti la casa sau intr-un bloc a carui structura permite spargerea unui perete, problema aerului umed din baie se poate rezolva prin montarea unei ferestre pe care ar fi bine sa o tii mai mereu intredeschisa. De asemenea, e bine sa stii ca usa de acces in aceasta incapere trebuie sa fie prevazuta cu un gol in partea inferioara. Daca vei tine cont de aceste doua chestii, in baie se va forma un curent de aer care va inlatura pentru totdeauna problema umiditatii cu care te confrunti.

In alte tari, baile care nu au perete exterior, dar au un perete comun cu bucataria, sunt prevazute cu mici ferestre care dau spre bucatarie, tocmai in ideea de prevenire a formarii mucegaiului. Poti, asadar, sa iei si tu in calcul aceasta solutie, daca vrei.

Montarea unui ventilator

Poate ai vazut si tu bai dotate cu sisteme de ventilare. Acestea sunt de regula destul de eficiente. Pentru montarea unui astfel de sistem baia trebuie sa aiba un perete exterior sau trebuie sa aiba iesire spre coloana de aerisire a blocului in care locuiesti. In situatia in care nu ai acces la coloana de aerisire a blocului, insa in incapere exista un perete exterior, va trebui sa gauresti peretele cu o unealta speciala si sa montezi in el un mic ventilator pe care il vei putea porni cu ajutorul unui intrerupator dupa fiecare utilizare a baii.

Indifierent de situatia in care te regasesti, e bine sa stii ca nu este indicat sa te apuci de montarea sistemului de ventilare decat daca stii sa te descurci cu instalatiile electrice. Nu cred ca mai e cazul sa spun ce se poate intampla in cazul unei instalatii electrice cu probleme ce intra in contact cu umiditatea specifica unei incaperei precum este baia.

Spune nu uscarii rufelor in baie

Chiar daca afara se intampla sa fie atat de frig incat nu-ti vine sa scoti nasul pe balcon pentru a intinde rufele proaspat spalate, evita sa le intinzi in baie. Cred ca este momentul potrivit sa subliniez ca nu e bine sa usuci rufele in nicio camera din casa, tocmai pentru a preveni formarea condensului, a umezelii si a mucegaiului. Poti face acest lucru numai atunci cand camera este bine aerisita. In caz contrar, foloseste in acest scop balconul sau o camera special conceputa in acest sens.

Inlocuieste caloriferul obisnuit cu unul special destinat uscarii prosoapelor

Si prosoapele care se umezesc dupa fiecare baie sau dus contribuie la cresterea umiditatii din aerul baii. De aceea e bine sa-ti formezi obiceiul de a scoate prosoapele la uscat si sa le intinzi afara, pe o sarma, imediat dupa ce le-ai folosit. Iar daca preferi sa nu faci acest lucru, inlocuieste caloriferul clasic cu un radiator special destinat uscarii prosoapelor care are si functie de port-prosop.

Aeriseste

Chiar daca am lasat aceasta solutie pentru finalul articolului, aceasta trebuie sa fie prima la care apelezi atunci cand simti ca umiditatea din baie a crescut alarmant. Mai exact, asigura-te ca dupa fiecare baie sau dus usa baii ramane larg deschisa pentru a permite dispersarea vaporilor. In acest fel vei prelungi si durata de viata a mobilierului si usii din baie, deoarece acestea nu-si vor mai modifica forma (nu se vor umfla, in limbaj popular) din cauza aerului umed. Aceasta solutie trebuie folosita mai cu seama in situatia in care incaperea nu este si nici nu poate fi dotata cu o fereastra sau cu un sistem de ventilatie eficient.

Sursa: http://www.casadex.ro

Adauga un comentariu

*