O dietă bogată în nuci, leguminoase, produse lactate sărace în grăsimi, cereale integrale, fructe, legume şi săracă în cărnuri procesate, băuturi îndulcite, grăsimi şi sodiu poate scădea riscul de a dezvolta o afecţiuni cronice renale. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health după ce au analizat efectele unei astfel de diete timp de 20 de ani.
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a fost iniţial gândită pentru a reduce tensiunea arterială, dar studii recent susţin că aceasta este eficientă şi în prevenţia altor afecţiuni. Studiul publicat în American Journal of Kidney Disease, arată că bolile renale cronice pot fi de asemenea prevenite cu ajutor unei diete echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos.
„Pe lângă celalte beneficii pentru sănătate, urmarea dietei DASH ar putea reduce riscul de a dezvolta boli cronice de rinichi. Cel mai bun lucru despre această descoperire este faptul că nu discutăm despre o dietă de moment. Aceasta este deja recomandată de foarte mulţi medici pentru a preveni afecţiuni cronice”, a explicat coordonatorul studiului Casey M. Rebholz, profesor la Departamentul de Epidemiologie a Şcolii Bloomberg.
Datele folosite de specialişti au fost colectate prin intermediului studiului Riscul de Arteroscleroză în Comunităţi (ARIC) – care a monitorizat 15,782 de adulţi pe o perioadă de 20 de ani. Subiecţii nu au primit recomandări în ceea ce priveşte alegerile alimentare, iar respectarea dietei DASH a fost observată mai târziu pe baza aportului redus de carne roşie şi carne procesată, băuturi îndulcite şi sodiu, alături de un consum bogat de fructe, legume, cereale integrale, nuci, leguminoase şi lactate sărace în grăsimi.
Dieta DASH nu era descrisă şi anaizată în anii ‘80 când a demarat studiul ARIC, aceasta a fost concepută în anii ’90.
Rezultatele studiului arată că subiecţii care au consumat mai puţine fructe, legume şi nuci şi au preferat o dietă cu multă carne roşie şi alimente bogate în sodiu au înregistrat un risc cu 16% mai mare de a dezvolta afecţiuni renale, comparativ cu persoanele care au avut o alimentaţie sănătoasă.
Mai mult, persoanele care obişnuiau să consume multe preparate din carne procesată şi carne roşie prezentau un riscu mai mare cu 22% de boală cronică de rinichi, faţă de cei care au limitat consumul acestor alimente. Pe de altă parte, aport crescut de legume, fructe, nuci şi cereal integrale a fost asociat cu o reducere de 9% a riscului de a dezvolta afecţiuni renale.
Cercetătorii au observat şi că persoanele cu o greutate normal (sănătoasă) au înregistrat un risc mai scăzut de patologii renale, comparative cu persoanele supraponderale sau cele care prezentau obezitate.
Sursa: www.csid.ro