Cele mai des intalnite 6 greseli in amenajarea dormitorului

9-dormitor-placut-decorat-in-nuante-pastelate-cu-pat-cappuccinoDaca ai sti ca este gresit sa zugravesti dormitorul in culori foarte inchise, sa asezi patul imediat langa usa sau sa-l dotezi cu o lustra supradimensionata, ai mai face toate acestea in decursul amenajarii camerei in care dormi? Probabil ca nu.

Cele mai des intalnite greseli in amenajarea casei au la baza lipsa de informare si educatie in materie de design. In fond, nu putem fi cu totii designeri sau specialisti in amenajari interioare, nu-i asa? Putem insa sa incercam sa tinem minte ce greseli trebuie evitate pe parcursul renovarii si amenajarii casei pentru a ne putea bucura la final de un camin placut si un decor echilibrat si armonios. Astazi vom vorbi despre dormitor si iti voi prezenta 6 greseli pe care le poti evita in amenajarea lui.

4-perdele-transparente-dublate-de-jaluzele-tip-rulou-fereastra-dormitorPardoseala rece

Daca nu locuiesti intr-o tara cu clima blanda evita sa alegi finisaje precum gresia sau marmura pentru placarea pardoselii din dormitor, oricat de usor s-ar intretine acestea si oricat de frumos ti s-ar parea ca arata. Alege in schimb parchetul laminat sau din lemn masiv sau dusumeaua, iar daca vrei sa te asiguri ca dormitorul tau va fi calduros iarna, asterne unul sau doua covorase moi si placute in zonele pe care stii ca obisnuiesti sa calci cu picioarele goale dimineata, imediat dupa ce cobori din pat.

5-dormitor-modern-cu-pereti-placati-cu-lemnAsezarea patului intr-o pozitie gresita

Intrucat vedeta incontestabila a unui dormitor este patul, trebuie sa te asiguri ca nu-l vei aseza intr-o pozitie gresita. E drept ca pozitia acestei piese de mobilier, ca si a altora, de altfel, este aleasa si in functie de spatiul disponibil si de numarul celorlalte elemente prezente in decor. Dar nu uita ca in aceasta camera intregul decor trebuie sa fie creat in jurul patului. In consecinta, e bine sa eviti sa-l asezi imediat in stanga sau in dreapta usii de acces in camera, dupa usa (ingreunand in acest fel accesul) sau sub fereastra. E drept ca sunt situatii in care un pat asezat sub fereastra „da bine”, insa acest tip de configurare este potrivit mai degraba locuintelor in care nu exista calorifere.

Pe cat posibil, cauta sa asezi patul cu tablia sprijinita de un perete perpendicular sau macar opus celui pe care se afla fereastra.

1-dormitor-placut-si-relaxant-decorat-in-alb-si-vernilLustra supradimensionata

Nu glumeam la inceputul articolului cand am spus ca alegerea unei lustre supradimensionate este una dintre greselile pe care ar trebui sa le eviti in amenajarea dormitorului. Mai ales cand camera este una mica sau de dimensiuni medii, cu tavane obisnuite, de cel mult 2,5 m inaltime. Pe langa faptul ca un corp de iluminat de mari dimensiuni va crea o disproportie vizuala, lumina puternica pe care acesta o va degaja nu te va ajuta sa creezi atmosfera intima si relaxanta pe care o cauti in aceasta incapere.

Alege o lustra sau o plafoniera corect dimensionata la volumul camerei; te pot ajuta in acest sens atat informatiile de pe ambalajele corpurilor de iluminat cat si vanzatorii de la raioanele specializate din marile magazine de bricolaj. Apoi, completeaza-o – daca vrei – cu doua veioze sau aplice si poate cu un lampadar frumos asezat intr-un colt al incaperii.

8-dormitor-maritim-odihnitor-decorat-si-amenajat-in-alb-bleu-si-griDulapuri si biblioteci pline deasupra capului

Este adevarat ca in dormitoarele mici suntem adesea obligati sa proiectam dulapuri sau biblioteci si pe peretele de la capul patului, pentru a obtine cat mai multe spatii de depozitare posibil. Insa conteaza foarte mult felul in care alegem sa facem acest lucru. Nu vreau sa aduc in discutie posibilele consecinte ale unui cutremur intr-un dormitor cu o biblioteca ticsita cu carti montata deasupra patului, ci banalul praf ce se acumuleaza atat de rapid si in cantitati mari pe volumele depozitate pe rafturile deschise ale unei biblioteci.

Acest praf isi poate lua zborul la cea mai mica adiere de vant (cand dormi cu fereastra si/sau usa deschisa, de pilda) si il vei aspira chiar tu in timp ce dormi. Daca nu ai posibilitatea sa-ti depozitezi cartile in alta camera a casei, alege sa montezi biblioteca pe peretele opus celui pe care se afla patul.

Dulapurile voluminoase si greoaie montate deasupra patului pot fi responsabile pentru aparitia atacurilor de panica in cazul anumitor persoane. Daca spatiul restrans al locuintei tale te obliga sa folosesti si peretele cu pricina pentru crearea unor spatii de depozitare suplimentare, limiteaza-te macar la portiunile de perete din lateralele patului.

2-dormitor-alb-cu-accente-colorate-rosiiPereti prea goi

O incapere aglomerata, incarcata cu tot felul de piese de mobilier si decoratiuni este obositoare. Insa nici camerele goale, complet lipsite de accesorii si decoratiuni nu sunt prea placute, ci pot parea reci si fara confort. Ai in vedere acest lucru cand ajungi la etapa mobilarii si decorarii dormitorului si incearca sa animi atmosfera din interiorul acestuia folosind tablouri, textile si mici decoratiuni cu ajutorul carora sa-i imprimi camerei o parte din personalitatea ta.

Oglinda din dreptul patului

Se stie ca oglinzile au darul de a mari si lumina orice spatiu, iar cand camera pe care o amenajezi este mica si intunecoasa este chiar indicat sa le incluzi in decor. In ce priveste dormitorul e bine sa stii ca oglinda nu trebuie montata in dreptul patului sau mai bine spus nu trebuie montata astfel incat sa reflecte imaginea patului si a celor care se afla in ea. Psihologii sustin ca o oglinda amplasata in dreptul patului poate induce stari de neliniste ce pot provoca chiar si insomnii.

Sursa: http://www.casadex.ro

Adauga un comentariu

*