Astazi este Ziua Limbii Române, marcata incepand cu anul 2013. Scopul acestei zile este de a atrage atentia asupra importantei pastrarii calitatii limbii române si pentru a-i sprijini pe românii din afara granitelor sa-si pastreze cultura si identitatea nationala.
Astfel, zi sunt organizate programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific. Manifestarile nationale si cele internaționale isi propun sa-i uneasca in aceasta zi pe cei care vorbesc si simt româneste si dau ocazia de a ne reaminti ca limba noastră-i o comoară si ca limba română este patria mea. Indemnul acestei zile este “vorbiti corect româneste”!
In 1895 contele german Ferdinand von Zeppelin patenteaza Zeppelinul – balonul navigabil.
In 1897 Thomas Edison obtiune patentul pentru inventarea kinetoscopului – un stramos al proiectorului cinematografic.
In 1963 este inaugurat „telefonului rosu” – legatura telefonica directa dintre presedintii american si sovietic.
In 1989 este consfintita prin lege statalitatea limbii române pe teritoriul Republicii Moldova si revenirea la grafia latina.
In 1997 Printesa Diana, prietenul sau Dodi Fayed si soferul Henri Paul mor intr-un accident de masina la Paris.
In 2006 faimoasa pictura a lui Edvard Munch, Tipatul, versiunea executata in 1910 in tempera pe carton si furata la 22 august 2004 de la muzeul Munch, este recuperata de politia norvegiana.
In 1870 se naste Maria Montessori, medic si pedagog italian; in 1916, Neagu Djuvara – istoric, diplomat, filozof, jurnalist si romancier româno- francez; in 1928, James Coburn – actor american; in 1949, Richard Gere – actor american, iar in 1961, Ioan Gyuri Pascu – actor, musician si scriitor român.
In 1834 moare Karl Ludwig Harding, astronom german; in 1867, Charles Baudelaire – poet, estetician, critic literar si de arta francez; in 1963, Georges Braque – pictor francez, fondator – alaturi de Pablo Picasso – al cubismului, iar in in 2012, Constanța Buzea – poeta română.