Problemele articulare sunt inevitabile odată ce înaintăm în vârstă, spun exerţii, însă dacă respecţi câteva reguli îţi poţi păstra sănătatea articulaţiilor. Puterea de regenerare a organismului este uimitoare, însă articulaţiile sunt mecanisme deosebit de fragile. Odată ce cartilajele se erodează, acestea nu mai pot fi refăcute.
Statisticile arată că peste jumătate dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani au probleme cu articulaţiile. Printre simptomele cele mai des întâlnite ale artritei se numără durerea şi rigiditatea cauzate de artrita degenerative (osteoartrită).
Există peste 100 de tipuri de artrită: de la uzura cartilajului odată cu vârsta, osteoartrita, până la inflamarea articulaţiei cauzată de de hiperactivitatea sistemului imun – artrita reumatoidă.
Ţesuturile moi aflate în jurul oaselor sunt de vină pentru durerea osteoarticulară. Spre deosebire de oase, unde există mai puţine terminaţii nervoase, ţesuturile care articulează scheletul sunt mult mai puternic inervate. Din acest motiv, durerea este resimţită mai ales la nivelul închieturilor. Durerile musculare pot apărea pe fondul rigidităţii articulare care forţează suplimentar musculatura şi determină durerea. Medicii la care trebuie sa apelati sunt medicul reumatolog si medicul ortoped.
Simptomele artritei
Simptomele osteoartritei pot include: durere artriculaţiilor, rigiditate articulaţiilor care se instalează gradual.
Simptomele artritei reumatoide pot include: articulaţii umflate, dureroase, inflamaţie, rigiditate mai ales la nivelul degetelor, mâinilor, picioarelor şi încheieturilor, mai ales la trezire
Simptomele artritei infecţioase pot include: febră, friguri, articulaţii inflamate, sensibilitate şi durere ascuţită asociată cu o leziune sau inflamaţie din organism
La copii, febra intermitentă, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, anemia sau erupţii la nivelul braţelor şi a picioarelor pot semnala instalarea unei forme juvenile de artrită reumatoidă. Alte forme de artrită juvenilă reumatoidă sunt asociate cu rigiditatea articulaţiilor sau articulaţii umflate.
Printre cauzele cele mai frecvente ale artritei se numără:
- traumatismele
- afecţiunile metabolice
- factorii genetici
- infecţiile
- autoimunitatea, o reacţie imună a organismului îndreptată împotriva propriilor ţesuturi
Sursa: www.csid.ro