Când în corp există diverse inflamaţii, creşte nivelul proteinei C reactive, o substanţă produsă de ficat. Testul care indică nivelul proteinei C reactive din sânge arată că există o inflamaţie în corp, dar nu o localizează. De aceea, în cazul unor valori anormale, este nevoie de investigații suplimentare.
Când se impune să faci testul
Valorile normale ale proteinei C reactive sunt de 0-1 mg/L, cele între 1 şi 3 mg/L indică un risc mediu de inflamaţie şi cele între 3-10 mg/L un risc mare de afecţiuni cronice.
Este un test simplu, accesibil, lipsit de riscuri,care măsoară nivelul de proteină C reactivă din sânge.
Se face în mai multe situaţii: după o operaţie (dacă nivelul este ridicat în a treia zi de la intervenţie, atunci există pericolul unei infecţii), pentru identificarea unor infecţii sau boli cronice sau pentru a verifica modul în care funcţionează un tratament.
Ce afecţiuni indică
Testul de sânge care arată nivelul de proteina C reactivă din sânge poate indica boli ale sistemului imunitar, cum este lupusul, artrită, infecţii dentare, cancer limfatic, ateroscleroză sau osteomielită (infecţie a oaselor).
De asemenea, proteina C reactivă este una dintre analizele efectuate în cazul bolnavilor cu infarct miocardic şi pentru a aprecia starea postinfarct.
Cum se recoltează
Proteina C reactivă se recoltează din sângele de la o venă de pe antebraţ.
Anumite circumstanţe influenţează rezultatele şi, de aceea, trebuie semnalate medicului: sarcina, obezitatea, prezenţa unui dispozitiv intrauterin (sterilet) sau folosirea contraceptivelor orale, terapia de substituţie hormonala la menopauză, statinele (medicamente utilizate pentru scăderea nivelului colesterolului în sânge) sau antiinflamatoarele.
Sursa: www.clicksanatate.ro