Pomelo, acest frate mai mare al grepfrutului, să-i spunem grefoportocală, dar cu o dulceaţă aparte, este un fruct cu multiple proprietăţi miraculoase pentru organism, datorate în special conţinutului crescut de vitamina C, fibre şi potasiu.
Din păcate, însă, nu este îndeajuns de cunoscut pe la noi, iar raftul pe care este expus este de multe ori ocolit din lipsă de informaţii şi, poate, din cauza faptului că este văzut ca un hibrid nu tocmai sănătos.
Cel mai mare dintre citrice
De fapt, pomelo este un fruct exotic cu vechime în istorie, fiind cultivat pentru prima dată în China, în jurul anului 100 î.Hr şi fiind considerat un adevărat simbol (chinezii cred că acest fruct îi apără de rele).
Pomelo mai poartă şi numele de shaddock, după numele căpitanului englez de marină Shaddock, care a adus pentru prima dată seminţele de pomelo în Indiile de Vest, în secolul al XVII-lea.
Pomelo are între 10-50 de centimetri, însă majoritatea fructelor (lemon pomelo – specia importată la noi) au între 12-25 cm şi 1,5-2 kilograme, culoarea cojii este galben verzuie iar miezul galben, acoperit de un înveliş pufos. De regulă, îl găsiţi în supermarket învelit în plasă roşie şi ţiplă şi, important, trebuie evitat fructul prea moale deoarece este un indicator că este vechi. Orice varietate de pomelo aţi alege, coaja trebuie să fie bine întinsă, fără pete, fructul să fie tare, iar când îl luaţi în mână trebuie să vi se pară greu în comparaţie cu mărimea lui.
Pomelo poate fi păstrat la rece timp de mai multe zile. Gustul miezului este complet diferit de cel al grepfrutului clasic, deci nu vă aşteptaţi să fie un fruct acrişor. Acesta este dulceag-amărui iar consistenţa este cărnoasă, iar cu un fruct cu siguranţă vă veţi ridica sătui de la masă.
Fructul poate fi mâncat ca atare sau poate fi adăugat în salate, deserturi sau în preparatele cu peşte. În China, în mod tradiţional, din coaja de pomelo se prepară marmeladă sau este folosită la prăjituri.
- previne infecţiile urinare – vitamina conţinută de fruct combate inflamaţiile din corp şi ajută la creşterea acidităţii din urină, care are capacitatea de a reduce dezvoltarea bacteriilor din tractul urinar.
- sucul de pomelo are o capacitate extraordinară de a vindeca ţesuturile deoarece activează enzimele implicate în producerea de colagen, o proteină care tonifică pielea şi îi menţine elasticitatea.
- previne sângerarea gingiilor şi slăbirea rădăcinii dinţilor, ajutându-vă să aveţi o dantură puternică şi sănătoasă.
- vitamina C din fruct ajută la o mai bună absorbţie a fierului în sânge, ceea ce ajută la prevenirea anemiei.
- întăreşte sistemul imunitar prin activarea celulelor imune care protejează organismul de bacterii şi virusuri care pot cauza viroze respiratorii şi răceli, frecvente mai ales în sezonul rece.
- conţinutul crescut de potasiu şi pectina din pomelo ajută la reglarea tensiunii arterialeajutându-vă astfel să vă menţineţi inima sănătoasă.
- previne osteoporoza şi vă ajută să aveţi articulaţii sănătoase, pomelo fiind o sursă importantă de calciu, cu rol esenţial în menţinerea densităţii osoase.
- împiedică apariţia crampelor musculare şi a cârceilor.
- cantitatea mare de fibre din pomelo asigură un tranzit intestinal sănătos şi previne apariţia constipaţiei,a balonării şi a hemoroizilor.
- pomelo este ideal şi în curele de slăbire (are doar 30-35 calorii/100g) deoarece este un fruct care conferă saţietate şi care conţine substanţe care grăbesc arderea grăsimilor, iar fibrele conţinute au şi rol de a înfrâna poftele alimentare, ajutându-vă astfel să evitaţi alimentele nesănătoase, care stau în calea unei siluete perfecte.
Sursa: www.csid.ro