Germenii şi bacteriile sunt peste tot. Dacă în organism se găsesc bacterii esențiale pentru funcționarea sa, există alte tipuri de agenți patogeni care în apă, sol sau aer, dar şi pe obiectele cu care intrăm în interacţiune. Acestea pot provoca afecţiuni serioase, dacă nu ştim cum să ne protejăm.
O igienă riguroasă
Primul punct de transmitere a virusurilor și a bacteriilor sunt mâinile. Prin intermediul mâinilor virusurile şi bacteriile se pot lua de peste tot, de la butonul de lift, până la bara din autobuz. Ca să te aperi, trebuie să te speli pe mâini de mai multe ori pe zi, cu apă şi săpun. Este un mod simplu de împiedica transmiterea virusurilor şi bacteriilor.
Spălatul mâinilor ar trebui să fie obligatoriu după ce foloseşti toaleta, după ce mergi cu mijlacele de transport în comun ţşi înainte de mese. Dacă nu ai posibilitatea să te speli pe mâini, poţi să foloseşti un gel antibacteran sau şerveţele antibcateriene.
Un lt mod simplu este de a ţine mâna la gură atunci când strănuţi şi când tuşeşti.
Bacteriile se pot ascunde şi în aaprtaele de aer condiţionat, de aceea este foarte important ca filtrele să fie curăţate cu regularitate. Astfel, este evitatată răspândirea acestora.
Ca să eviţi infecţia cu enterovirusuri, responsabile de simptome neplacute la nivelul tubului digestiv, ai grijă să speli bine legumele şi fructele, să nu mănânci carne crudă. O altă măsură este să pui capacul pe WC înainte de a trage apa, ca eeventualii microbi să nu e răspândească pe obiectele din baie.
Un stil de viaţă sănătos
Ca să faci faţă microbilor, virusurilor şi bacteriilor, trebuie să ai u organism sănătos. Sistemul imunitar puternic îl menţii cu ajutorul mişcării, dar şi printr-o alimentaţie sănătoasă. Este important consumul de legume şi fructe, care sunt bogate în vitamine şi minerale.
Şi vaccinurile oferă protecţie contra unor afecţiuni provocate de virusuri. Vaccinurile limitează, de asemenea, răspândirea unor boli contagioase, cauzate de virusuri ori de bacterii.
În momentul în care viruşii şi bacteriile au atacat organismul, există tratamentul cu antibiotice, care pot fi administrate pe cale orală sau intravenos. Vaccinul ajută sistemul imunitar să se apere. Însă este foarte impotrtant ca antibioticele să nu fie luate după ureche, pentru că astfel virusurile şi bacteriile pot deveni rezistente la aceste tratamente.
Sursa: www.clicksanatate.ro