Astazi este Ziua Internationala de Constientizare a Autismului si Ziua Internationala a Cartii pentru Copii si Tineret.
Ziua Internationala de Constientizare a Autismului a fost marcata in 2007, de Organizatia Natiunilor Unite. Autismul atinge cote alarmante, facand 1 victima la 68 de persoane, conform studiilor Centrului pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor din Atlanta, SUA. In România, Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) organizeaza diferite manifestari si evenimente cu scopul de a atrage atentia autoritatilor asupra nevoilor comunitatii persoanelor cu autism. In prezent site-ul web “World Autism Awareness Day” – Ziua Internationala de Constientizare a Autismului – ofera materiale si sugestii cu privire la modul in care se poate participa la aceasta zi, precum si o lista a activitatilor curente in diferite tari si organizatii, care se realizeaza pentru a sarbatori aceasta zi.
Ziua Internationala a Cartii pentru Copii si Tineret este serbata inca din 1996, data aleasa in memoria lui Hans Christian Andersen – indragit autor de basme, a carui zi de nastere este astazi. Scopul acestei zile este de a insufleti dragostea de carte si de a indrepta atentia copiilor catre carti. Printre evenimentele desfasurate in aceast zi se numara expozitii de carte, de reviste scolare si de filatelie, intalniri cu autorii, concursuri de scris, momente artistice, ateliere de desen si de integrame, intreceri sportive si jocuri cu zmeie si masti. Tema propusa pentru acest an este indemnul „sa crestem alaturi de carti”.
In 1864 este adoptata “Legea comunala”, de inspiratie franceza, care prevedea organizarea comunelor urbane si rurale.
In 1884 Academia Româna il insarcina pe B.P. Hasdeu cu realizarea dictionarului “Etymologicum Magnum Romaniae”, al limbii istorice si poporane.
In 2008 are loc la Bucuresti summit-ul NATO, in perioada 2-4 aprilie.
In 1725 se naste Giacomo Casanova, aventurier si scriitor italian; in 1840, Émile Zola – romancier francez, cel mai important exemplu al scolii naturaliste si o figura majora a eliberarii politice a Frantei; in 1915, Gica Petrescu – cantaret si compozitor român, iar in 1968, Manuela Harabor – actrita româna.
In 1872 moare Samuel Morse, inventator si pictor american, care a inventat, in 1838, alfabetul care-i poarta numele; in 1925, Petru Poni – chimist si mineralog român; in 1974, Georges Pompidou – politician francez, iar in 1989, Tudor Vornicu – realizator TV român.