Consumul de soia: argumente PRO şi CONTRA

soiaSoia este un aliment pe care obişnuim să îl consumăm cel mai adesea în perioadele de post sau în dietele vegetariene. Au apărut recent nişte studii care s-au focusat asupra efectelor produse de soi – beneficii, dar şi anumite dezechilibre pe care le poate aduce în organism.

Fie că vorbim despre edemame, fie că vorbim despre tofu, soia este un aliment care stă la baza multor preparate culinare delicioase. Dar ce ştim exact despre soia? Ştim că este un aliment natural care conţine o varietate de beneficii – dintre acestea enumerăm ajutorul său esenţial în perioada de menopauză, suportul masei osoase şi chiar prevenţia cancerului.

Cu toate acestea, este soia un aliment 100% sigur?

Soia pentru oase

Pro: Unele studii sugerează faptul că izoflavonii din soia pot imita estrogenul (care ajută la menţinerea masei osoase), motiv pentru care consumul de soia ajută la protejarea împotriva degradării masei osoase, în special la femeile aflate la menopauză ale caror niveluri de estrogen sunt în scădere.

Contra: Un studiu longitudinal desfăşurat de-a lungul unui an a arătat faptul că acumularea de 110 de mg de izoflavoni  (aproximativ o cană de edamame) în fiecare zi, nu a prevenit de fapt degradarea masei osoase la femeile aflate la menopauză. O serie de cercetători au revizuit 17 studii efectuate asupra femeilor aflate la menopauză şi au ajuns la aceeaşi concluzie. Mai mult decât atât, soia (asemenea tuturor boabelor) conţine acid fitic, o substanţă de plante naturale care interferează cu absorbţia de construire a oaselor de calciu, cu magneziul şi cu fierul.

Soia pentru sâni

Pro: Deşi au existat temeri legate de soia cu privire la efectele acesteia asupra sănătăţii sânilor, studiile recente au aratăt faptul că femeile care au consumat mai puţin de o porţie zilnică de soia, cum ar fi edamame întregi sau tofu, de-a lungul copilăriei şi adolescenţei au redus riscul de apariţie a cancerului la sân mai târziu în viaţă cu până la 50 de procente.

Contra: Beneficiile menţionate anterior se pare că nu îşi fac efectul decât atunci când soia este consumată de-a lungul copilăriei sau adolescenţei, dar nu şi atunci când este consumată la vârsta adultă. Ca adult, riscul de apariţie al cancerului nu va mai putea fi diminuat de consumul de soia.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*