Astazi este Ziua Internationala a Muzeelor, marcata in 1977, de Consiliul International al Muzeelor. Este ziua in care se promoveaza rolul muzeelor in dezvoltarea societatii. In stransa legatura cu aceasta zi, se organizeaza Noaptea Muzeelor, moment in care intreaga noapte este acces liber in toate muzeele lumii. Muzeele ajuta la protejarea diversitatii culturale si a biodiversitatii, a patrimoniului omenirii.
Cu ocazia acestei zile au loc seri de lectura, ateliere educative, spectacole de dans, expozitii foto. Astfel arta, stiinta si istoria sunt celebrate in toata lumea prin programe speciale. Reteaua Nationala a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al Noptii Muzeelor la nivel international.
In 1388 se finalizeaza zidirea bisericii mari a Mânastirii Cozia, din Vâlcea.
In 1974, India detoneaza cu succes prima sa arma nucleara, in desertul Rajahstan din provincia Pokhran, devinind astfel a 6-a tara care poseda arma nucleara. In 1980 muntele Sf. Elena din SUA erupe in statul Washington, omorand 57 de persoane si provocând pagube in valoare de 3 miliarde de dolari.
In 1872 se naste Bertrand Russell, filosof englez, laurat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1950; in 1891, Rudolf Carnap – filosof german; in 1897, Frank Capra – regizor american; in 1920, Karol Józef Wojtyła – Papa Ioan Paul al II-lea; in 1957, Mihai Cretu – muzician român, creatorul proiectului muzical Enigma, iar in 1962, Sandra – cantareata germana. In 1909 moare Isaac Albéniz, compozitor si pianist spaniolin 1995, Elizabeth Montgomery – actrita americana; in 2007, Jeana Gheorghiu – jurnalista româna si realizatoare TV, iar in 2011, Mircea Horia Simionescu – scriitor român.