Alimente permise şi interzise dacă ai boala celiacă

Boala celiacă, numită şi enteropatie glutenică sau intoleranţă la gluten, este o afecţiune autoimună multifactorială care apare de regulă la persoane cu predispoziţie genetică şi este declanşată de consumul alimentelor ce conţin gluten. La aceste persoane, ingestia unor cantităţi extrem de mici de gluten declanşază un răspuns imun inflamator la nivelul intestinului subţire, conducând la distrugerea vilozităţilor intestinale şi implicit la imposibilitatea organismului de a asimila nutrienţii.

Boala celiacă poate apărea la orice vârstă, preponderent la femei faţă de bărbaţi. Dacă este nediagnosticată, se ajunge la subnutriţie şi chiar la complicaţii severe, cum ar fi limfom intestinal.

Supranumită şi “boala cameleon”, boala celiacă are peste 300 simptome şi afecţiuni asociate.

Boala celiacă: cele mai frecvente simptome

Mai cunoscute sunt simptomele gastrointestinale (diaree, balonare, spasme, greaţă, flatulenţă etc). Cu toate acestea, trebuie avute în vedere şi simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc.

La copii se observă întârzieri de creştere, abdomen mărit, dificultăţi de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boală celiacă. La femei, boala celiacă se poate asocia cu tiroidita autoimună, avorturi recurente, infertilitate, menopauză precoce.

Dacă există diabet tip 1, anemie feriprivă sau dermatită herpetiformă, ar trebui efectuate şi analize pentru depistarea bolii celiace.

Potrivit Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, simptomele întâlnite cel mai frecvent sunt:

  • Gastrointestinale

Dureri/spasme abdominale
Balonare recurentă
Diaree acută/cronică
Constipaţie alternativ cu diaree
Gaze/Fatulenţă
Greaţă/vomă
Reflux gastro-esofagian
Fecale grase, decolorate, urât mirositoare
Arsuri gastrice
Pierderea apetitului

  • Neuropsihice, Comportamentale

Probleme neurologice
Cefalee/migrenă
Apatie
Gândire înţeţoşată
Oboseală
Insomnie
Anxietate
Iritabilitate
Depresie

  • Metabolice

Scădere ponderală neexplicată
Malabsorpţia nutrienţilor
Anemie neexplicată (nr. scăzut de hematii)
Deficienţa de fier
Deficienţa de calciu
Deficienţa de magneziu
Nivel scăzut de cupru
Nivel scăzut de potasiu
Nivel scăzut de zinc
Nivel scăzut de fosfor
Nivel scăzut al Vitaminei D
Nivel scăzut al Vitaminei B12
Nivel scăzut al proteinelor plasmatice

  • Specifice Copiilor

Întârzieri de creştere (statură mică)
Abdomen mărit
Întârzierea dezvoltării
Deficit de atenţie
Dificultăţi de concentrare
Dificultăţi de învăţare
Modificări de comportament
Pubertate întârziată

  • Specifice femeilor

Amenoree primară
Nivel scăzut de acid folic
Avorturi spontane recurente
Infertilitate
Menopauză precoce

  • Osteoarticulare

Fragilizarea oaselor (densitatea minerală osoasă scăzută)
Dureri osoase
Fracturi
Dureri/inflamaţii articulare
Spasme/crampe musculare
Tetanie (contracţie musculară şi blocarea mişcării membrelor)
Hipotonie musculară (diminuarea tonusului muscular)
Furnicături la membrele inferioare

  • Orale

Eroziunea smalţului dentar
Decolorarea dinţilor
Ulceraţii bucale
Inflamarea gingiilor
Afte bucale

  • Piele, păr, unghii

Erupţii cutanate (ex. dermatita herpetiformă)
Eczeme
Iritaţii ale pielii
Uscarea pielii
Unghii uscate/sfărâmicioase
Subţierea firelor de păr/căderea părului

Lista alimentelor permise şi interzise 

Alimente care nu conţin gluten:

  • LEGUME NATURALE: rosii, cartofi, salata verde, broccoli, varza, spanac, morcovi etc
  • FRUCTE NATURALE: avocado, fructe de padure, banane, mere, struguri etc
  • CARNE: porc, vaca, curcan, pui, rata etc
  • PESTE: somon, hering, sardina, ton etc
  • ULEIURI VEGETALE: masline, floarea soarelui, porumb etc
  • LACTATE NATURALE: unt, iaurt, branza, cascaval, smantana, lapte etc
  • NUCI: migdale, caju, nuci, alune etc.
  • SEMINTE: floarea soarelui, dovleac etc
  • CEREALE FARA GLUTEN: porumb, orez, mei etc
  • PSEUDOCEREALE FARA GLUTEN: hrisca, quinoa, tapioca, sorg, amarant etc
  • miere, ouă, cafea, cacao, zahăr, ceai, sare

Alimente care contin gluten:

  • GRAU SI HIBRIZI: bulgur, spelt, kamut, inclusiv tarate, bors, amidon de grau, germeni, gris, pesmet
  • ORZ: malt, otet din malt
  • OVAZ SI DERIVATE SECARA: fulgi, preparate cu malt
  • ALIMENTE PROCESATE: bere, prajituri, paste, sosuri, crutoane, chipsuri, lactate cu adaosuri etc.

Analize pentru depistarea bolii celiace şi tratament

Analizele specifice pentru boala celiacă sunt anticorpii anti-transglutaminază şi anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copiii mici anti-gliadina deamidată.

Fiind o boală cu predispoziţie genetică, rudele de gradul 1 ale pacienţilor diagnosticaţi cu boală celiacă au un grad de risc de 1/22, iar cele de gradul 2 de 1/39 de a dezvolta boala celiacă pe parcursul vieţii.

Tratamentul în boala celiacă este o terapie exclusiv nutriţională – Dieta fără gluten. Această alimentaţie specială constă în eliminarea totală a alimentelor care conţin grâu, orz, secară şi ovăz.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*