3 reţete sănătoase, de vară

Pentru că vara a venit şi vrem să ne menţinem greutatea dar totodată să ne bucurăm de mese delicioase, am ales 3 reţete extrem de sănătoase, dar şi săţioase, din diferite părţi ale lumii. Săţioase şi uşor de făcut, acestea sunt ideale pentru zilele toride sau zilele pline în care nu avem prea mult timp de petrecut în bucătărie.

Dhal (Dal)

Boabele de linte reprezintă baza multor feluri de mâncare din Asia de Sud, care vin în cât mai multe forme şi culori. Proteinele înalte, fibrele şi fierul şi aromatizate cu mirodenii anti-inflamatorii, cum ar fi turmericul şi ghimbirul, dau naştere unei reţete sănătoase de clasă mondială.

Ingrediente:

3 ½ cană de apă
2 cană de linte roşie uscată
½ cană de lapte de nucă de cocos
2 linguriţe de suc de lămâie
2 linguri de sirop de arţar
2 linguriţe de praf curry (simplu sau iute)
1 linguriţă de sare de mare

Puneţi toate ingredientele pentru Dhal într-o tigaie mare sau într-o cratiţă medie. Odată redus, amestecul va continua să se gătească fără capac timp de 20 până la 25 de minute, amestecându-se adesea.

Pilaf de alune şi conopidă

Ingrediente:

2 linguri de ulei de nucă de cocos
1 ceapă tocată cubuleţe
2 cuişoare
usturoi tocat
1 lingură de ghimbir proaspăt rasă
1 lingura praf curry (simplu sau iute)
2 linguri garam masala
1 linguriţă de sare de mare
1 ardei
piper negru
orez basmati maro, clătit bine şi drenat
1 ¾ căni de apă
1 lingură de suc de lămâie
1/2 conopidă mare sau o conopidă mică întreagă, tăiată în bucăţi foarte mici
½ cană de alune, prăjite (opţional), tocate
½ cană de pătrunjelu proaspăt tocat

Într-o oală mare (nu folosi o tigaie mare deoarece orezul nu se va găti în mod corespunzător), încălzeşte uleiul puţin peste temperatura medie. Adăugă ceapa, usturoiul, ghimbirul, condimentele, sarea şi piperul. Căleşte timp de 10 minute, până când ceapa devine moale.

Adăugă orezul, amestecând constant timp de 2 minute, urmat de apă şi suc de lămâie. Se aduce apoi amestecul la fierbere, se reduce la foc, se acoperă şi se fierbe timp de 45 de minute.

Se amestecă conopida, se acoperă şi se fierbe timp de încă 10 minute sau până când conopida este gătită.

La final adaugă pătrunjelul şi alunele pisate.

Smørrebrød

Smørrebrød sunt sandvişuri daneze, adesea acoperite cu condimente fermentate bogate în probiotice, peşte tratat cu omega-3 şi o grămadă de legume proaspete. Servit pe secară sau adesea pe pâine fără gluten, această idee de de prânz este ideală şi extrem de sănătoasă!

Ingrediente:

2 pâine sau secară
½ cană (125 mL) maioneză
2 linguriţe (25 ml) mărunţite chimen proaspăt
2 linguriţe (25 ml) mărunţite cu miere
1 linguriţă (5 ml) suc de lămâie
piper proaspat macinat
150 g păstrăv curcubeu afumat
felii de lămâie

Ingrediente garnituri:

1 ou mare fiert, tăiat felii
1 ridiche tăiată subţire
1 castravete mic, tăiat felii subţiri
2 roşii cherry, tăiate subţire
măcriş
1 cm de arpagic
mărar

Prăjeşte pâinea uşor. Taie fiecare felie în jumătate.

Se amestecă maioneza, arpagicul, mararul,  suc de lămâie şi piperul. Se adaugă amestecul pe pâine după care deasupra se asezonează cu păstrăv.

Garnituri

Garnisiţi cu combinaţii de ouă, ridiche, castraveţi, roşii, năut, marar şi arpagic. Serviţi cu felii de lămâie.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*