Riscuri la care te supui dacă nu dormi suficient

Ai fost la un party, te-a prins noaptea la birou sau ai stat până tărziu să vezi un film. Toate astea îţi afectează viaţa de zi cu zi. Află ce zic cercetătorii despre deprivarea de somn.

E afectată pielea

Dacă nu dormi îndeajuns de mult, se va vedea pe pielea ta. Unele studii au găsit o legătură între lipsa somnului şi apariţia acneei, probabil datorată faptului că somnul controlează hormonii din organism. Deprivarea de somn afectează şi sistemul imunitar, lăsându-ţi organismul vulnerabil la anumite virusuri, bacterii sau alte problem de sănătate.

Ochii au de suferit

Roşeaţă, pleoape umflate, cearcăne – toate sunt semne că nu ai închis pre mult ochii cu o noapte în urmă. Cei care dorm mai puţin riscă să se rideze mai uşor, să aibă pielea mai lăsată şi să facă mai des cearcăne, spun rezultatele unor studii. Este posibil ca acestea să fie consecinţa lipsei unui hormon care controlează regenerarea ţesuturilor, fapt ce se întâmplă în stadiul de somn profund.

Te îngraşi

Când nu ai parte de un somn odihnitor, organismul tău se dă peste cap şi nu mai poate controla normal grelina şi leptina, hormonii care îţi afectează apetitul. Fără ei, e posibil să simţi nevoia să mănânci mai mult decât ai nevoie.

Pofteşti la junk food

După o noapte albă, este mai probabil să fii atras să alegi un cheeseburger şi cartofi prăjiţi în locul unei salate pentru prânz. Un creier privat de somn va tânji după sncks-uri şi mese nesănătoase. Atunci când eşti obosit, judecata ta şi deciziile pe care le iei nu sunt cele mai corecte şi este posibil să cedezi altor dorinţe care nu îţi sunt favorabile.

Tânjeşti după cofeină

Nu e de mirare! Cofeina pare a fi răspunsul pentru cei care dorm puţin, dar, în scurt timp poate devein parte din problemă. Pe termen scurt, da, cafeaua te poate face mai alert, dar pe termen lung, poate duce la insomnia şi anxietate.

Ai toane

Iritabilitatea este un semn important că nu ai dormit îndeajuns. Un studio a supus un grup de oameni la un somn de patru ore şi jumătate pe noapte. Rezultatul: cei supuşi cercetării sunt mai stresaţi, mai înfometaţi şi epuizaţi mental. Toţi şi-au revenit când au revenit la programul obişnuit.

Te simţi deprimat

Depresia şi lipsa de somn sunt în strânsă legătură. Mai mult, chiar există între ele o legătură circular. Depresia duce la lipsa de somn şi, din păcate, şi reversal este adevărat.

Ai probleme cu memoria şi concentrarea

Chiar şi deprivarea de puţin somn – pierderea a doar două ore de somn dacă eşti obişnuit cu un somn de 8 ore pe noapte – te poate face să te simţi ameţit, afectându-ţi memoria şi concentrarea. Din păcate, o treime dintre cei care nu adormit îndeajuns spun că le vine să moţăie la volan. Ceea ce e extreme de periculos!

Sursa: www.caid.ro

Adauga un comentariu

*