Ne dorim să trăim o viaţă lungă, sănătoasă şi fericită, iar în articolul de faţă prezentăm câteva principii de bază pe care Shigeaki Hinohara, cel mai longeviv doctor practicant din lume, le-a urmat cu sfinţenie.
Recent, expertul japonez a decedat la vârsta de 105 ani, dar a lăsat în urma sa câteva sfaturi despre longevitate şi o viaţă de calitate. Dr. Shigeaki Hinohara a fost un model a ceea ce a promovat: stil de viaţă sănătos, muncă şi integritate.
Medicul considera că energia vine din starea de bine: „Cu toţii ne amintim cum, atunci când eram copii, ne luam cu joaca şi distracţia şi uitam adesea să mâncăm sau să dormim. Sunt de părere că putem să păstrăm această atitudine şi cînd suntem adulţi. Este cel mai bine să nu ne stresăm corpul cu prea multe reguli.”
Dr. Hinohara şi-a menţinut toată viaţa greutatea la aproximativ 59 de kilograme. Dieta sa a fost una de tip spartan. La micul dejun servea: cafea, lapte şi suc de portocale cu o lingură de ulei de măsline. Uleiul de măsline este bun pentru artere şi menţine pielea sănătoasă. Masa de prânz este alcatuită din lapte şi câţiva biscuiţi. La cină, legume cu peşte şi orez. De două ori pe săptămână consumă 100 de grame de carne slabă.
Până în ultimele luni de viaţă Dr. Shigeaki Hinohara a lucrat 18 ore pe zi. Ajutat de un baston, expertul încă profesa şi avea o agendă cu programări cu 5 ani în avans. Nu uita nici de mişcare, făcea aproximativ 2.000 de paşi pe zi. „Pentru a te menţine sănătos, ia-o întotdeauna pe scări şi cară-ţi singur bagajele pentru a-ţi pune muşchii în mişcare. ”
În ceea ce priveşte pensionarea, considera că nu e nevoie să renunţi la activitatea profesională, dar dacă totuşi o faci, ar trebui să fie după vârsta de 65 de ani.
„Evitaţi obezitatea, faceţi mişcare! Amintiţi-vă că medicii nu pot vindeca totul. Nu subestimaţi efectele benefice ale muzicii şi ale animalelor, ambele pot fi terapeutice”, sunt doar câteva dintre principiile promovate de Dr. Shigeaki Hinohara.
Doctorii nu îi pot vindeca pe toţi
„Atunci când un medic vă recomandă să faceţi un test sau o anumita operaţie, întrebaţi-l dacă i-ar recomanda aceeaşi procedură soţiei sau copilului său. Ştiinţa singură nu poate vindecă sau ajuta oamenii. Ştiinţa medicală ne tratează pe toţi la fel, dar boala este individuală. Fiecare om este unic, iar boala lui este în legatură cu inima lui. Pentru a şti ce este boala şi a-i ajuta pe oameni, medicii ar trebui să cunoască şi alte arte, în afara de cea a vindecării fizice”.
Sursa: www.csid.ro