Te trezești nervos cu o mulțime de înțepături de țânțari? Spray-ul anti-țânțari nu te mai ajută să lupți cu mâcărimile și nici cu umflăturile rămase? Ei bine, există o mulţime de plante care ţin la distanţă micile vietăţi.
Vara, insectele îți dau mari bătăi de cap și reprezintă un nivel ridicat de trasmitere a diferitelor boli. Totuși, dacă soluţiile din comerţ nu te-au ajutat să scapi de ele, ar fi cazul să te îndrepți spre remedii ceva mai naturale, precum plantele anti-țânțari.
Înțepăturile de țânțari, frecvente vară
Pe timpul verii sunt inevitabile înțepăturile de țânțari. Aceștia pot lăsa în urmă zone iritate, roşii şi o senzaţie de mâncărime care pot să-ţi dea peste cap starea de bine.
În caz de înțepături de țânțar, ia măsuri imediate, prima fiind cea a dezinfectării locului, aplicând o soluție dezinfectantă sau cu apă rece și săpun. Ai la îndemână mai multe leacuri naturale.
Totodată, în cazul reacțiilor extinse se recomandă să consulți medicul, reacția alergică putând evolua sever.
Plantele care alungă țânțarii pot fi ușor cultivate în grădini, chiar și în ghivece, în funcție de spațiul de care dispune fiecare:
Busuiocul
Busuiocul face parte din categoria plantelor care alungă insectele, inclusiv țânțarii. Astfel, mirosul de busuioc îndepărtează muștele, dar și țânțarii.
Menta
Aceasta se poate semăna direct în grădină, după care se înmulțește singură. Poate fi crescută chiar și la umbră, doar că frunzele vor fi mai puțin aromate. Poţi păstra un ghiveci cu flori proaspete în bucătărie pentru că e o plantă care creşte foarte bine şi fără lumina directă a Soarelui.
Citronella
Tufele de citronella alungă ţânţarii în mod eficient, graţie aromei sale asemănătoare cu a lămâii. Este o plantă perenă, care se întreţine uşor când este sădită în grădină sau ghiveci, fiind o soluţie naturală împotriva insectelor supărătoare.
Rozmarinul
O altă plantă care alungă insectele este rozmarinul, dar este bine de ştiut că ţine la respect şi pisicile, felinele fiind destul de reticente faţă de mireasma acestuia. În serile de vară, pregăteşte o cană de ceai de rozmarin şi aşeaz-o la fereastră. E o barieră naturală pentru ţânţari.
Mărarul
Mărarul atrage insectele care consumă păduchii de frunze. E destul să semeni o dată, apoi cu greu mai scapi de el, se răspândește rapid.
Lavanda
Lavanda este una dintre cele mai cunoscute plante care alungă insectele, aroma sa puternică ţinând la distanţă nu numai moliile, ci şi ţânţarii sau muştele. Strânge câteva flori în săculeţe de pânză şi atârnă-le de umeraşe sau ascunde-le în buzunarele paltoanelor. Vei scăpa de molii.
Cimbrul
Cimbrul are proprietăţi antiseptice demonstrate, e un antidepresiv natural, tonfică organismul, e bun pentru răceli, tuse, inflamaţii bucale, dureri digestive. În plus, acesta îndepărtează muştele şi ţânţarii.
Ştiai că…
…numai femelele înţeapă? Acestea se hrănesc cu sânge, străpungând pielea cu un organ asemănător unei trompe. În timp ce extrage sângele, femela de ţânţar „injectează” în piele o substanţă cu rol anticoagulant. Aceasta conţine anumite proteine care rămân în piele şi pot declanşa un răspuns imun în organismul tău. Aşa se face că locul înţepăturii se înrăşeşte, se umflă şi te mănâncă.
Remedii la îndemână în caz de înțepături de țânțari
Dacă ai fost înțepat de țânțari, umezește puțin zona, apoi aplică un vârf de linguriță de sare și freac-o de piele.
Oțetul de miere este la fel de eficient împotriva înțepăturilor de țânțari. Picură un pic de oțet de miere și masează până când intră în piele.
Pasta de dinți, în special cea cu mentă, ameliorează imediat sentimentul de mâncărime și calmează zona inflamată.
Cel mai mare pericol legat de înțepături de țânțari este infecția determinată de ruperea pielii prin scărpinare. Dacă mâncărimea este prea puternică, picură zeama de lămâie peste zona inflamată.
Bicarbonatul de sodiu este un bun remediu împotriva înțepăturilor de țânțari. Amestecă puțină apă cu bicarbonat de sodiu și alică pasta obținută. Lasă să acționeze 10-15 minute, iar mâncărimea va dispărea rapid.
Sursa: www.clicksanatate.ro