Creștinii o sărbătores pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

Pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Cuvioasa Parascheva, în mod deosebit cinstită în Moldova unde moaştele ei se află de mai mult de 350 de ani. În fiecare an, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, la Iaşi ajung circa 1 milion de pelerini care doresc să se închine la racla cu sfintele moaşte.

Moaştele Cuvoasei Parascheva au fost aduse la Iaşi în anul 1641, de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi, iar începând din anul 1889, se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. În România sunt sute de biserici care o au ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Viaţa Sfintei Parascheva -Paracheva s-a născut în satul Epivat din Tracia la început de secolul XI, într-o familie cu credinţă în Dumneazeu. Se spune că fata avea doar 10 ani când a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), iar aceste cuvinte au făcut-o să-şi dezbrace hainele sale frumoase şi să le dăruiască săracilor.

Moştenind o mare avere de la părinţi, tânăra Parascheva a dăruit săracilor şi partea ce i se cuvenea şi a plecat spre ţinutul Pontului, la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde a rămas cinci ani. Apoi, s-a îndreptat către Ţara Sfântă, iar după ce a vizitat mai multe biserici din Ierusalim şi s-a închinat la moaştele sfinţilor, s-a aşezat într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului, unde a trăit în sărăcie şi smerită cugetare.

Avea 25 de ani când un înger i-a spus în vis să se întoarcă în locurile părinteşti, iar cuvioasa a plecat mai întâi la Constantinopol şi de acolo s-a îndreptat spre Epivat unde, împăcată cu sine, cu oamenii şi cu Dumnezeu, şi-a dat astfel sufletul. Nu spusese nimănui cine este şi a fost îngropată ca o străină.

Adauga un comentariu

*