„Oferiţi mai multă atenţie calităţii alimentelor”
Poliartrita reumatoidă este una din cele mai frecvente boli autoinflamatorii, care atacă, cel mai adesea, articulaţiile. Ca majoritatea bolilor autoinflamatorii, cauza exactă nu se cunoaşte. Ceea ce se ştie este că sistemul imunitar, care are capacitatea de a recunoaşte toate celulele propriului corp, „pierde” această capacitate şi nu îşi mai recunoaşte anumite celule din articulaţii, pe care începe să le atace (la fel cum atacă o bacterie, în cazul unei infecţii).
Prin urmare, apare inflamaţia articulaţiilor, cu durere, pierderea mobilităţii, tumefacţie. Când e vorba de tratamente, majoritatea recomandărilor alunecă spre medicaţia alopată. Există însă şi anumite studii care au demonstrat eficienţa alimentaţiei vegetariene sau preponderent vegetariene în cazul bolilor autoimune. Şi chiar dacă ele nu se bucură de o aprobare majoritară în lumea ştiinţifică, atâta timp cât tratamentul propus nu expune pacientul niciunui pericol, merită să i se acorde o şansă, mai ales dacă alternativa este un tratament medicamentos, cu destul de multe efecte adverse. Un lucru important pentru sănătatea noastră, care devine EXTREM de important în cazul pacienţilor cu boli autoimune, este CALITATEA alimentaţiei, care primează faţă de tipul alimentaţiei. Adică, este mai puţin important ceea ce mâncăm (vegetarian sau nu), atâta timp cât mâncarea este de calitate. Prin calitate, mă refer la cât mai puţine pesticide, hormoni, antibiotice, conservanţi etc., deci o mâncare biologică. De ce este oare acest lucru atât de important? Pentru că substanţele enumerate anterior nu pot fi procesate de organism în mod corespunzător.
Este ca şi cum la vârsta de 60 de ani, după ce nu ai avut nici un contact cu tehnologia, vine nepotul şi îţi pune o tabletă electronică în mână zicându-ţi să o foloseşti. Vei şti să faci acest lucru? Probabil că nu, dar este posibil ca după o perioadă de timp, cu ajutor din partea nepotului, să înveţi să faci acest lucru. În acest timp însă, este posibil să mai faci greşeli, să apeşi pe butoanele care nu trebuie. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu organismul nostru: pus în faţa unor substanţe noi, introduse recent în alimentaţie, devine derutat, şi începe un proces nou de învăţare care durează timp îndelungat. Problema este că pe parcursul acestui proces o să apară frecvent greşeli. Una din aceste greşeli este această dezorientare a sistemului imunitar, deoarece şi el trece prin acest proces de învăţare. Şi tocmai această dezorientare a sistemului imunitar duce la apariţia acestor boli autoimune.
Evitaţi supermarketul
Prin urmare, încercaţi să oferiţi mai multă atenţie calităţii alimentaţiei. S-ar putea să fie mai greu, dar nu imposibil. S-ar putea să fie mai scump, dar per ansamblu, MULT mai ieftin (plăteşti mai mult acum, dar rămâi sănătos, ceea ce este fără de preţ). Încercaţi să ocoliţi mâncarea din supermarket. Nu poate fi sănătoasă. Supermarketurile au nevoie de furnizori capabili să le ofere cantităţi mari de produse, şi cum trăim în secolul competiţiei, acest lucru va face ca între furnizori să apară o goană după costuri mai mici de producţie, chiar dacă aceasta este în detrimentul calităţii. Un exemplu concret: va putea un furnizor să ofere o cantitate suficientă de lapte, dacă vacile sale vor produce aşa cum a lăsat natura, adică păscând pe pajişte? Nu! El va avea nevoie de eficientizare, adică de ferme în care vacile stau aglomerate într-o hală şi nu fac nimic decât să mănânce toată ziua… cu siguranţă, nu iarbă verde. Deci, cât de sănătos poate să fie laptele unei vaci sedentare, care nu mănâncă ceea ce a învăţat de-a lungul evoluţiei, şi care pe deasupra mai primeşte şi antibiotice, pentru controlul unor posibile infecţii devastatoare pentru ferma respectivă? Şi exemplele pot continua la nesfârşit.
O alimentaţie de calitate înseamnă şi mâncare cât mai puţin procesată, deoarece prin procesare se distruge o cantitate importantă din nutrienţii din hrană. Şi, de asemenea, trebuie să existe un echilibru între hrana vie, crudă, şi cea preparată termic. În concluzie, încercaţi să vă procuraţi hrana de la mici producători, de la ţăranul din piaţă, dar chiar şi acolo, nu cumpăraţi de pe taraba unde toate merele sunt frumoase şi identice, luaţi de acolo de unde sunt cu imperfecţiuni şi variate ca formă.
Suplimente antiinflamatoare
Combaterea inflamaţiei se mai poate face şi prin suplimentarea alimentelor cu efecte antiinflamatoare, deoarece sunt aproape lipsite de efecte adverse şi pot fi consumate pe termen lung, reducând nevoia de medicaţie. Unul din acestea, a cărui acţiune a fost dovedită în studii ştiinţifice, este turmericul. Un condiment indian, pe care putem să îl consumăm în amestec cu alte plante, pentru a-i creşte biodisponibilitatea. Se amestecă părţi egale de turmeric, cacao, scorţişoară, ulei extravirgin de măsline, iar la sfârşit, se presară şi puţin piper negru măcinat. Se consumă o linguriţă, două pe zi din acest amestec de pulberi. (Atenţie crescută la persoanele care iau medicamente antitrombotice, deoarece turmericul poate potenţa acest efect. Discutaţi cu medicul dvs. înainte).
Mai mult potasiu
Modalitatea naturală prin care corpul nostru combate stările de inflamaţie excesive este prin eliberarea unui anumit hormon, denumit cortizol. Pe lângă efectul său antiinflamator, acest hormon mai are şi alte efecte, unul din ele fiind eliminarea potasiului (K) din organism, prin creşterea excreţiei sale la nivelul rinichiului. Prin urmare, putem să mărim secreţia de cortizol mărind cantitatea de potasiu din organism. Însă mare atenţie, dezechilibrele acestui mineral duc la probleme grave de sănătate, cum ar fi aritmiile cardiace. Prin urmare, nu ne putem juca cu această substanţă după bunul nostru plac. Ceea ce putem face este suplimentarea sa DOAR în cazul în care nivelul său din sânge este scăzut. Suplimentarea poate fi făcută fie prin medicamente, fie prin mărirea aportului alimentar. Metoda din urmă este preferabilă, deoarece posibilitatea creşterii excesive a nivelului de potasiu este aproape nulă, organismul având mecanisme foarte fine de reglare a absorbţiei sale din hrană.
Alimente bogate în potasiu sunt: cartofii, sucul de roşii, legumele de culoare verde închis, fasolea verde, iaurtul, prunele deshidratate, sucul de morcovi, peştele, soia, bananele, laptele. Prin urmare, dacă în urma analizelor de sânge se detectează un nivel scăzut de potasiu, se începe un tratament de suplimentare, prin consumarea acestor alimente.
Apelaţi la probiotice. De calitate!
Un alt capitol care merită atenţie este microbiomul nostru (în intestinele noastre trăiesc o cantitate imensă de populaţii de microorganisme, fără de care viaţa nu ar fi posibilă, denumită microbiom). Rolul lor decisiv în evoluţia diferitelor boli de-abia începe să fie descoperit de medicina modernă. Este demonstrat că în bolile autoimune, aceste populaţii sunt afectate, şi există şi studii de calitate, care au demonstrat că suplimentarea cu probiotice (care influenţează microbiomul) influenţează în mod pozitiv evoluţia artritei reumatoide. Este important însă genul de probiotic care este folosit. În acest domeniu se fac cercetări, cu rezultate promiţătoare la momentul actual.
Menţinerea mobilităţii articulaţiilor este şi ea foarte importantă, şi se poate face prin exerciţii de kinetoterapie.
Toate cele enumerate mai sus nu au intenţia de a exclude medicina clasică – tot timpul trebuie să existe relaţii de întrajutorare, între cele două ramuri, medicina alopată, respectiv cea alternativă.
Şi să nu uităm ceea ce a spus părintele medicinei, Hipocrate, acum peste două mii de ani: „Lăsaţi mâncarea să vă fie medicament şi medicamentul să vă fie mâncare”.
Sursa: www.formula-as.ro