Uneori ajungem să interacționăm cu oameni dificili sau încărcați de negativism. Iată 7 exemple de persoane toxice de care este bine să stai departe.
Criticii
O conversație sarcastică între prieteni, uneori ne este benefică pentru că ne destinde și chiar ne poate stimula creativitatea. Totuși, persoanele care folosesc permanent sarcasmul pentru a face remarci neplăcute la adresa ta nu sunt de păstrat prin preajmă.
Ele vor masca astfel de răutăți sub forma unor „glume”. Dacă sunt colegi de școală sau de muncă și nu pot fi evitați, răspunde-le cu aceeași monedă. Nu sunt obișnuiți să primească replică și cu siguranță în curând te vor lăsa în pace.
Victimele
Mereu au câte o problemă cu care te încarcă sau în rezolvarea căreia vor să te implice. Fie nu au bani și cer împrumut, fie au nevoie de timpul tău, de îndemânarea sau talentele tale, ei vor încerca să se degreveze de anumite responsabilități plasându-le altora.
Uneori poate fi vorba de persoane cu care nici măcar nu comunici și care reapar din senin, atunci când au o problemă. Le poți respinge fără regrete, doar se folosesc de tine pozând în victime.
Catastroficii
O altă categorie a oamenilor toxici sunt cei care creează panică din orice, chiar dacă nu există motiv real.
Dacă te prind într-un moment în care nu reușești să analizezi singură situația sau dacă subiectul nu îți e familiar, vei rămâne cu o stare de panică și anxietate după întâlnirea cu ei.
Evită astfel de persoane, în special dacă pleci într-o vacanță sau dacă treci printr-o perioadă încărcată de stres și oboseală. Nu te vor lăsa să te relaxezi.
Ipocriții
Cei care sunt drăguți când ești în preajmă, dar te critică atunci când nu ești sunt cea mai neplăcută categorie de oameni toxici.
Evident, este bine să stai departe de ei, altfel cei din jur vor crede că sunteți prieteni, iar minciunile sau exagerările pe care aceștia le spun despre tine pot fi luate în serios.
Egoiștii
Egoiștii se hrănesc cu atenția și grija ta. Te păstrează în preajmă, îți promit tot ceea ce vrei să auzi, dar nu fac nimic. Au grijă în schimb să obțină de la tine tot ceea ce au nevoie: timp, resurse, atenție.
Poți să te distanțezi de astfel de persoane cărora nu le va păsa niciodată de tine.
Intransigenții
Tot toxici sunt și cei cu care nu poți negocia, discuta, face un compromis, pentru că totul trebuie să fie doar așa cum vor ei.
Atunci când fac o greșeală, în loc să își ceară scuze și să remedieze, îți vor spune că așa sunt ei și trebuie să îi accepți așa.
Țipă, sunt instabili, etichetează sau devin agresivi. Iar astfel de persoane nu au ce căuta în viața ta.
Cei extrem de „sensibili”
Evită persoanele care nu uită nimic din problemele sau situațiile neplăcute din trecut. Cei care nu pot ierta o greșeală și care ți-o reamintesc cu orice ocazie.
Ei sunt cei foarte sensibili și orice situație este o ocazie pentru a-și aminti de momentul acela în care i-ai întristat sau ai avut un comportament neplăcut.
Chiar dacă a trecut timp și ți-ai cerut deja iertare de prea multe ori… Te vei simți mereu vinovată în preajma lor și te vor încărca cu pesimism.
Sursa: www.psychologies.ro