Nu lăsa gândurile să îți saboteze propriile planuri și obiective

Îți propui obiective și îți stabilești planuri dar, cumva, nu reușești să le duci la capăt. Știi că gândurile tale sunt cel mai mare inamic? Iată ce poți face.

De ce e așa de greu să ținem o dietă?
Vrei să slăbești, te-ai gândit deja îndelungat la asta. Din păcate, în prezent, ești nemulțumită de felul în care arăți, iar gândurile negative te copleșesc. Nu odată, astfel de gânduri sunt responsabile și pentru o alimentație irațională.

Nu ne place tristețea, așa că ceva dulce ne va crea o stare de confort. Fie ea și temporară. Avem nevoie de endorfine! Iar să le căutăm în sport, atunci când suntem clar sedentari, este un efort prea mare. Incomod, inconfortabil și… la ce bun?

Atunci când îți imaginezi cum ai vrea să arăți, te raportezi la o viitoare formă a ta, iar între tine cea prezentă și între tine cea viitoare nu există o conexiune reală. Oamenilor nu le place să amâne gratificarea, iar viitorul deseori ia forma incertitudinilor și se limitează la „voi vedea când voi ajunge acolo”.

Atunci când spunem că vrem să pierdem în greutate, spunem, de fapt, că am dori ca ACUM să cântărim mai puțin. Iar pentru obiectivele pe termen lung, conectarea cu versiunea ta din viitor este esențială.

În alte cuvinte, accepți o gratificare, o recompensă mai târzie, atunci când există conexiune cu tine, cea din viitor. Pentru că simți că beneficiile sunt pentru tine și nu pentru o variantă virtuală a ta.

Te vezi în viitor fiind mai slabă și mai tonică… dar în prezent suferi pe urma restricțiilor alimentare sau a exercițiilor fizice obositoare. Deseori, renunți la dietă.

Economiile pentru pensionare
Mulți dintre noi facem eforturi să supraviețuim financiar de la un salariu la altul. Economiile pentru când vom fi pensionari sunt vise abstracte. Mai mult, din punct de vedere al evoluției, gândim că vrem să ne trăim viața ACUM, cine știe unde sau dacă vom mai fi peste 30 de ani.

Nu mai vorbim despre faptul că nimeni nu-și dorește să îmbătrânească, deci slabe șanse să ne conectăm la noi, cei pensionați, fără să simțim teamă sau frustrare. La nivel rațional, ne putem plasa acolo, dar nu și la nivel emoțional. Ori, deciziile noastre sunt luate emoțional. Majoritatea lor.

Pensionarea este pentru vârstnici, nu pentru persoane tinere și pline de energie cum te simți acum. Deci, de ce să investești într-o variantă vbiitoare a ta cu care nu te identifici? Oamenii tind să diminueze valoarea unor resurse atunci când gratificarea este întârziată.

În urma unor experimente, concluziile arată că oamenii preferă 100 lei acum, decât 150 de lei peste un an. Pentru că preferăm beneficiul imediat, pe termen scurt.

Totodată, dacă valoarea câștigului viitor ar crește, la 250 de lei, ar fi privită cu mai mult interes. Mai ales, atunci când există o identificare prezentă cu tine, cea din viitor.

Dacă la terminarea facultății îți imaginezi cât de diferită va fi viața ta după absolvire, conexiunea cu tine, cea din viitor este slabă. Atunci când ți se spune, însă, că identitatea ta de bază va rămâne aceeași, te conectezi mai puternic la tine însăți.

Pe scurt, ce poți face pentru a combate efectele procrastinării obiectivelor tale, a planurilor, a frustrărilor pe care le simți în prezent, este să te identifici cu ceea ce îți dorești.

Există o tehnică prin care vizualizezi viitorul pe care ți-l dorești, ca întâmplându-se ACUM. Nu îți imagina că ar trebui să fii slabă peste 8 luni sau un an, ci vizualizează-te deja acolo.

Vei avea energia necesară de investit în demersurile tale și vei aprecia fiecare mică schimbare pe care o produci în tine. Iar această conectare la sine este cheia atingerii scopurilor pe termen lung pe care ți le propui.

Sursa: www.psychologies.ro

Adauga un comentariu

*