Cheesecake-ul sau prajitura cu crema de branza este in unele tari un desert cu o traditie straveche.
Secretul acestei prajituri delicioase sta in etapele de coacere, ideala in acest caz fiind folosirea unui cuptor cu functie de gatit la abur. Dupa pregatirea compozitiei pentru blat, amestecul se lasa la copt pentru 20 de minute, in cuptorul preincalzit la 160°C, dupa care se lasa la racit. Dupa adaugarea cremei, se activeaza functia de gatit la abur si se coace timp de 50 de minute, pana cand mijlocul prajiturii prinde culoare. Datorita beneficiilor aburului vei obtine un desert pufos, cu o textura fina, de care se va bucura intreaga familie.
Ingrediente:
Pentru o forma cu diametrul de 20 cm, cu baza detasabila.
Blatul:
500 g fulgi de cocos fara zahar
100 g biscuiti cu fulgi de ovaz, macinati in 70 g de unt topit
2 linguri zahar brun
unt pentru uns forma
Crema:
500 g de branza Philadelphia
100 g zahar
3 oua
200 ml smantana de cocos
Pentru ornat:
4 felii ananas
2 linguri zahar brun
1 lingura miere
10 ml rom
Timp de preparare estimat 1 ora si 45 de minute
Timp de odihna pentru aluat: cel putin 2 ore
Mod de preparare:
1. Se asaza pe fundul unei forme de tort de 20 cm hartie de copt unsa cu unt. Se bate untul pentru aluat cu zaharul intr-un mixer, pana cand se dizolva zaharul.
2. Apoi, se reduce viteza si se adauga fulgii de cocos si biscuitii. Amestecul astfel omogenizat se pune si se taseaza cu mana pe fundul formei de tort, si se da la cuptorul preincalzit la 160°C. Se lasa la copt 20 de minute, pana cand capata un pic de culoare. Se scoate din cuptor si se lasa la racit.
3. Se amesteca cu un mixer crema de branza si zaharul, pana cand se obtine un amestec cremos. Se adauga, pe rand, ouale, apoi faina. Se adauga smantana de cocos putin cate putin, pana cand amestecul se omogenizeaza, pentru a nu se produce bule de aer in aluat. Compozitia astfel obtinuta se toarna peste baza din biscuiti. Se imbraca forma de tort in foile de aluminiu. Se preincalzeste cuptorul la 170°C. Se activeaza functia de gatit la abur si se coace timp de 50 de minute, pana cand mijlocul prajiturii prinde culoare. Se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma, apoi se desface forma, iar prajitura se lasa timp de cel putin doua ore, dar preferabil peste noapte, la frigider.
4. Inainte de servire, se taie ananasul felii, eliminand miezul tare. Se topesc zaharul si mierea intr-o tigaie. Se adauga romul si ananasul, se incalzeste compozitia pana cand se caramelizeaza ananasul, iar zeama capata consistenta unui sirop. Se lasa la racit, apoi se aranjeaza feliile pe tort.
Sursa: www.csid.ro