De câte ori nu te-ai simţit „moody” sau nu ţi-ai recunoscut felul de a fi? E deja dovedit ştiinţific ce impact au hrana, factorii de mediu, anumite medicamente, clima asupra stării noastre de spirit. Însă efectul acestora este temporar. Dar ce te faci atunci când simţi că întreaga ta personalitate e pe cale să se schimbe definitiv? Ne naştem cu o serie de trăsături aparte, unice, însă din păcate acestea pot fi modificate semnificativ în prezenţa anumitor afecţiuni. Iată 10 boli ale căror consecinţe interferează cu tipurile noastre de personalitate!
Alzheimer
Această boală afectează gândirea, judecata, memoria şi luarea deciziilor. Te poate face să te simţi confuz şi să schimbi radical modul în care obişnuiai să acţionezi. La început, s-ar putea să devii anxios sau să îţi scadă toleranţa. În timp, poate avea efecte mai grave. O persoană drăguţă şi grijulie ar putea deveni foarte repede exigentă. Sau cineva care obişnuia să-şi facă foarte multe griji sau să se streseze foarte rapid, ar putea deveni nepăsător.
Demenţa cu corpi Lewy
După Alzheimer, acesta este cel mai frecvent tip de demenţă. O serie de proteine neobişnuite, numite corpuri Lewy, se formează în zonele creierului care controlează memoria, mişcarea şi gândirea. Ca urmare a acestui fapt, boala te afectează atât în plan mental, cât şi în plan fizic. Oamenii au o tendinţă de a deveni pasivi, încep să îşi piardă interesul pentru hobby-uri şi alte activităţi.
Parkinson
Parkinsonul poate afecta în cele din urmă modul în care mergi, vorbeşti, dormi şi gândeşti. Chiar şi la apariţia timpurie, boala poate duce la consecinţe cum ar fi obsesia asupra detaliilor mici sau o neatenţie bruscă. Mai târziu, este posibil să devii din ce în ce mai distrat şi să pierzi din interesul pentru socializare.
Huntington
Aceasta este o boală cu care te-ai născut, dar de obicei apare la vârsta de 30 sau 40 de ani. Boala Huntington afectează celulele creierului şi fiecare parte a vieţii. S-ar putea să te simţi greoi, să îţi pierzi brusc judecata, să te enervezi rapid sau să ignori lucruri de bază cum ar fi perierea dinţilor. Şi poate că nici măcar nu ştii că se întâmplă toate cele enumerate mai sus.
Scleroză multiplă
Această boală este o boală a sistemului imunitar care atacă nervii creierului şi coloanei vertebrale. Poate provoca probleme care variază de la afecţiuni legate de vezică până la imposibilitatea de a merge. În unele cazuri, poate duce la un sentiment de euforie, în care sentimentul de fericire se desfăşoară la un nivel aflat dincolo de normalitate şi total în afara legăturii cu realitatea. De asemenea, poate da naştere la crize de râs şi plâns, care în mod iniţial par a fi sub control, însă nu se află în conformitate cu modul în care te simţi cu adevărat.
Boala tiroidiană autoimună
Tiroida produce hormonii care îi indică organismului tău cât de rapid sau lent să funcţioneze. Atunci când produce prea mulţi hormoni de acest gen, situaţia se schimbă însă. S-ar putea să începi să te simţi iritat, anxios şi indispus. Boala tiroidiană autoimună poate avea efecte de lungă durată asupra creierului, dacă nu este tratată.
Tumori cerebrale
O tumoare din lobul frontal al creierului poate afecta zonele care manipulează personalitatea, emoţiile, rezolvarea de probleme şi memoria. Ca urmare, te poţi simţi confuzi sau iritat. De asemenea, poate provoca schimbări de dispoziţie, declanşând crize de nervozitate sau gânduri paranoice, cum ar fi senzaţia că oamenii te urmăresc constant sau că eşti înconjurat de anumite persoane, când de fapt în realitate eşti în totalitate singur.
Anumite tipuri de cancer
Tumorile din creier şi din măduva spinării nu sunt singurele care pot afecta personalitatea. Dacă există un corp canceros în glanda pituitară, care controlează nivelul hormonilor, pot apărea aceleaşi efecte.
Atacuri cerebrale
Atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului tău este scurtcircuitat, celulele nu au suficient oxigen şi încep să moară. Efectele depind de durata durerii şi de locul din creier. S-ar putea să devină imposibil să mai mişti anumite părţi ale corpului şi să simţi cum personalitatea se schimbă brusc (pierderea mai rapidă a răbdării, schimbări serioase de dispoziţie sau să acţiuni impulsive).
Depresia
Depresia este un fenoment care ajunge în fiecare latură a vieţii noastre. Nu numai că afectează starea de spirit, ci şi modalitatea în care percepem viaţa sau anumite evenimente în sine, precum şi memoria ori abilitatea de a raţionaliza şi de a lua decizii. Depresia poate fi foarte diferită la bărbaţi şi femei. Femeile se simt deseori mai degrabă lipsite de valoare, triste şi vinovate, în timp ce bărbaţii tind să se simtă obosiţi, iritaţi şi supăraţi.
Sursa: www.csid.ro