Are bobițele portocalii – deja e semn de betacaroten. E acrișoară… ei, hai, acră de-a binelea – semn că e plină de vitamina C. Oricine a mâncat cătină nu se poate să nu se fi strâmbat așa, ca atunci când bea sucul unei lămâi. Daaaar… pe cât e de acră, pe atât e de bună!
Cum să n-o iubești? Conține aminoacizi, betacaroten, zeaxantină, licopen, flavonoide, acizi grași Omega-3, -6 și -9, acid tanic, vitaminele B1, B2, K, C, A, E, peste 60 de antioxidanți, cel puțin 20 de minerale, acid malic, uleiuri și alți compuși bioactivi. Toate astea sunt comoară pentru sănătatea ta. Cercetări recente au demonstrat că minunata cătină ajută la stimularea activității fizice, la prevenția fibrozei hepatice, la scăderea în greutate și la îmbunătățirea activității sistemului circulator. În plus, mai are ceva ce nu se găsește prea des – Omega-7 – un acid gras care face minuni pentru sănătatea pielii și circulația sângelui. S-o luăm pe rând.
Protejează inima și susține sistemul sangvin și limfatic
Conținutul crescut de vitamina C ajută la asimilarea fierului în corp, asigurând, prin asta, un flux continuu de sânge, pentru că fierul e un ingredient esențial în alcătuirea celulelor roșii. Pentru că scade nivelul colesterolului rău, eliberează arterele și, prin urmare, scade riscul de ateroscleroză. Prin conținutul de minerale, ajută la curățarea sistemului limfatic. Pentru asta, sunt foarte bune atât uleiul de cătină (10-15 lingurițe de 3 ori pe zi, timp de cel puțin 2 săptămâni) cât și maceratul (câte o linguriță de trei ori pe zi, înainte de mesele principale).
Susține funcțiile hepatice
Aminoacizii din cătină susțin funcția hepatică și ajută la regenerarea ficatului. Foarte indicat e siropul de cătină în hepatite și ciroze. Se poate folosi uleiul maceratul sau siropul (v. rețeta mai jos).
Efect protector contra cancerului
S-a dovedit că sucul stors din fructele de cătină e foarte eficient în reducerea tumorilor canceroase. Fructele de cătină au o bogată compoziție de antioxidanți, lucru care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Cercetătorii au observat că antioxidanții din cătină „arestează“ celulele canceroase și nu le lasă să se răspândească. Se folosește sub orice formă suportabilă de către bolnav.
Sănătatea stomacului
Ulcer, gastrită, diaree, inflamații ale intestinului subțire și gros, toate pot beneficia de pe urma cătinei. Se iau 10-20 picături de ulei de cătină de trei ori pe zi, fie simplu, fie în amestec cu miere, în cure de 3 luni dar cel puțin 2 săptămâni.
Susține sistemul imunitar
Cătina are cel mai mare conținut de vitamina C, mai mare decât a citricelor și a măceșelor. Pentru sistemul imunitar, vitamina C e o binecuvântare. Celelalte vitamine și conținutul generos de acizi grași promovează activitatea sistemului imunitar. Uleiul, tinctura, maceratul sau siropul sunt la fel de eficiente în ținerea departe a bolilor sezonului rece sau pentru combaterea infecțiilor respiratorii.
Ajută la regenerarea celulelor pielii
Acizii grași pe care-i conține cătina asigură menținerea echilibrului hidro-lipoproteic al pielii. Stimulează refacerea colagenului și previne depigmentările provocate de îmbătrânire. Face minuni în caz de arsuri ale pielii (chiar și de soare) eczeme sau ulcerații.
Foarte bun în tulburările provocate de menopauză. Ajută la regenerarea părului și a unghiilor exfoliate.
Se folosește uleiul de cătină albă, aplicat extern pentru depigmentări și alte probleme ale pielii, ca ingredient în măști pentru problemele părului și aplicat pur și simplu pe unghii.
Combate celulita
Masajul cu ulei de cătină e foarte eficient pentru reducerea celulitei. Aplică ulei pe zona afectată și masează cu un aparat sau cu mâinile. Efectul e vizibil în doar câteva săptămâni.
Cum prepari remediile
Uleiul de cătină
Prepari din 200-300 g de fruct proaspăt de cătină, ulei de orice fel, obținut prin presare la rece. Într-un borcan încăpător, peste fructele proaspete, spălate și uscate, torni uleiul cît să acopere și încă trei degete în plus. Lași la temperatura camerei 3-5 săptămâni. Agiți preparatul zilnic. În tot acest timp, vei observa cum, la suprafață, se formează o peliculă portocalie. E uleiul de cătină. După 3-5 săptămâni, strecori uleiul într-un recipient mai mic și, după fiecare folosire, ai grijă să lași recipientul cu dopul în jos, ca să previi râncezirea.
Tinctura de cătină
Peste 7 linguri de pulbere de cătină (fruct uscat și măcinat) torni 250 ml de alcool alimentar, încălzit la 70-80 de grade. Lași la macerat 15 zile, agitând periodic. La sfârșit, strecori și extragi alcoolul.
Maceratul
Cel mai popular mod de preparare a maceratului de cătină e amestecul fructului cu miere – două părți de miere la o parte de cătină. Maceratul se păstrează la frigider și se consumă o linguriță-două înainte de mesele principale.
Siropul
Dai 4 kg de cătină prin storcătorul de fructe și obții cam 2 l de suc, pe care-l amesteci cu 3 l de miere. Păstrezi la rece. Când consumi, diluezi cu apă. Ce rămâne de la stors usuci și apoi macini într-o râșniță. Așa, ai obținut pulberea.
Atenție!
Dacă suferi de o disfuncție a circulației sângelui, fructele de cătină pot fi periculoase, pentru că fluidizează circulația sângelui. De asemenea, dacă iei medicamente pentru hipertensiune sau suferi de hipotensiune, cătina nu este o opțiune pentru dvs.
Sursa: www.clicksanatate.ro