5 motive ca să mergi în vacanţă în Grecia

M-a fascinat dintotdeauna Grecia poate şi pentru că am crescut citind şi recitind Legendele Olimpului. Visam ore-n şir la peisajele descrise în carte şi mi-am propus de mică să vizitez Grecia. Iar prima excursie la Atena a confirmat o legătură aparte cu aceste locuri desprinse din poveştile copilăriei mele. Iată, din punctul meu de vedere, 5 motive pentru care Grecia ar trebui aleasă ca următoarea destinaţie de vacanţă. Şi, da, fiţi îngăduitori cu surplusul de pasiune contemplativă pentru această ţară.

Peisajele care îţi taie răsuflarea

Oriunde mergi în Grecia, din nord în sud, în partea continentală sau în insule, peisajele sunt superbe: cerul aproape mereu fără nori, întinderea nesfârşită de apă, zona muntoasă, întâlnirea magică dintre munte şi mare, stâncile golaşe. Aproape oriunde întorci capul ai senzaţia că Dumnezeu şi-a dat mai mult silinţa când a creat aceste locuri. Iar dacă mergi în insule, nu te vei plictisi niciodată de peisaj, pentru că poţi face plajă în fiecare zi, în altă parte (de exemplu Thassos are peste 100 de plaje).

Atmosfera extrem de relaxată

Nici nu intri bine în Grecia şi simţi cum uiţi de toate grijile. Şi peisajele contribuie la această stare zen pe care acasă – în slalomul zilnic între job şi alte responsabilităţi – o atingi mult mai greu. Dar nu doar peisajele. Oamenii sunt atât de relaxaţi, cu zâmbetul pe buze, de-ai zice că pe străzile Greciei curge lapte şi miere, deşi ştim prea bine prin ce situaţii financiare grele au trecut. Dacă îi priveşti puţin, vei vedea că grecii ştiu să se bucure de micile plăceri ale vieţii. Ştiu să aprecieze un apus superb, să se bucure de aroma pâinii proaspăt scoase din cuptor, să respire profund atunci când fac o plimbare pe faleză sau savurează o băutură la tavernă. Ai impresia că sunt într-o perpetuă vacanţă. În ultima mea călătorie am văzut cum patroana unui mic supermarket aflat lângă plajă a tras rapid copertinele şi-a luat fetiţa de mână, au traversat străduţa ce le despărţea de mare, şi a venit la plajă. A lăsat munca din spatele tejghelei şi s-a bucurat câteva ore de plajă, apă şi soare. Şi cum să nu fii relaxat?

Mâncarea sănătoasă

Este arhicunoscut faptul că alimentaţia mediteraneană este sănătoasă mai ales datorită uleiului de măsline, a fructelor de mare, peştelui şi a brânzeturilor de capră. Ori aici le găseşti din plin. Iar faptul că poţi mânca o caracatiţă prinsă, poate, chiar de cel care o găteşte sau un peşte proaspăt la o tavernă chiar pe malul mării, la asfinţit, transformă momentul într-unul de neuitat.

Fără aglomeraţie de turişti

Faptul că Grecia are atâtea plaje însorite, face ca, densitatea turiştilor să nu fie una foarte mare. Mai ales dacă ştii nişte locuri mai izolate. Aşa că nu rişti să te înghesui cu alte zeci de oameni pe nisipul fierbinte. În Thassos, de exemplu există partea comercială a insulei unde te poţi întâlni întâmplător cu colegii din liceu, dar este şi zona vestică unde te poţi bucura de mult mai multă linişte.

O mică lecţie de istorie

În Grecia, aproape la tot pasul dai de vestigii, ruine de amfiteatre sau coloane impunătoare, dovezi ale unei civilizaţii ce a influenţat istoria omenirii. Eu mă pierd cu gândul la acele vremuri şi încerc să îmi imaginez cum ar fi fost să fi trăit atunci. Un lucru e sigur: m-aş fi bucurat la fel de mult de peisaje.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*