Ai nevoie de un mineral ca zincul pentru un sistem imunitar eficient, dar contează mult alegerea surselor și păstrarea limitei de 40 mg pe zi. În caz contrar, pot apărea o serie de efecte nedorite.
Îți poți acoperi necesarul zilnic de zinc din alimentație (carne de pasăre, cereale integrale, carne roșie, nuci, fasole uscată), suplimente și chiar apă. Atâta timp cât îl iei din alimente nu este o problemă, dar dacă adaugi și alte surse este posibil să depășești doza zilnică.
De ce este important acest mineral
Zincul este un mineral esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar, a tiroidei, dar și pentru dezvoltare, reproducere, prevenirea formării cheagurilor de sânge și a afecțiunilor pielii. În lipsa lui, apetitul și imunitatea scad, poate apărea starea de letargie.
Amețelile și vărsăturile, posibile urmări ale zincului în exces
Suplimentarea zincului poate să conducă la o serie de tulburări. Pot fi efecte care se manifestă pe termen lung. Printre simptomele excesului de zinc se numără: febra, durerile de stomac sau de cap, oboseala, greața, vărsăturile, amețelile, diareea, tusea.
Gustul este alterat
Un efect secundar al excesului de zinc este și schimbarea gustului. Unele persoane care aveau un nivel ridicat de zinc au observat că au un gust metalic după ce iau suplimentele cu zinc, urmat de o senzație pronunțată de greață la o jumătate de oră după aceea.
Crește riscul de afecțiuni ale prostatei
Un nivel ridicat de zinc poate influența și sănătatea prostatei și poate dubla riscul de cancer de prostată. Potrivit unui studiu realizat pe aproape 50.000 de persoane a căror stare de sănătate a fost monitorizată pe o perioadă de 15 ani, s-a depistat o legătură între o doză ridicată de zinc și apariția cancerului de prostată.
Bine de știut!
Nici femeile gravide nu ar trebui să depășească limita de zinc permisă zilnic din cauza riscului de naștere prematură.
Sursa: www.clicksanatate.ro