Investigații medicale care indică bolile rinichilor

Par banale, dar analizele de urină pot ajuta la diagnosticarea multor afecțiuni ale rinichilor sau ale vezicii urinare. Ai grijă să se afle pe lista investigațiilor anuale!

Analize care care semnalează problemele renale

O altă analiză de urină importantă este sumarul de urină. Cu ajutorul lui, se pune în evidență cantitatea prea mare de proteine în urină, ceea ce semnalează o problemă renală sau a căilor urinare.

Prezența corpilor cetonici sau a glucozei în urină semnalează diabetul, iar analiza sedimentului urinar poate detecta hematuria (prezența sângelui în urină).

Infecția urinară, depistată  după urocultură

Prin urocultură sunt cultivați și identificați germenii care produc infecții ale tractului urinar. Cistita (infecție a vezicii urinare), nefrita și pielonefrita sunt afecțiuni frecvent diagnosticate cu ajutorul uroculturii.

În cazul unui rezultat pozitiv, care arată prezența unei infecții a căilor urinare sau a rinichilor, cantitatea de microbi este de cel puțin 100.000 la un mililitru de urină. Identificarea germenilor este însoțită și de o testare a sensibilității lor la antibiotice (antibiogramă).

Recoltarea probei pentru urocultură se face respectând câteva sfaturi. Se recoltează prima urină de dimineață, după igiena locală cu apă și săpun, într-un recipient numit urocultor, care se procură de la farmacie sau de la cabinetul medical.

Proba se ia nu din primul jet, întrucât poate fi contaminat cu bacteriile care există în partea inferioară a uretrei, ci din cel de mijloc. O cantitate de cel mult 30 ml de urină este suficientă.

Info

Pentru a nu influența rezultatul, recoltarea probei de urină pentru urocultură se face înainte de începerea unui tratament cu antibiotice.

Sursa: www.clicksanatate.ro

 

Adauga un comentariu

*