Cum eviţi răspândirea microbilor

Nas înfundat, dureri intense de stomac sau senzaţii de vomă. Prevenirea contaminării cu tot felul de germeni, bacterii sau viruşi este o activitate non-stop atunci când ai copii, iar oprirea răspândirii lor poate fi considerată drept misiune imposibilă. Atunci când un copil vine acasă cu germenii pe mâini, în mai puţin de patru ore aceştia se răspândesc pe 90% din suprafeţele acelei case, afirmă cercetătorii. Iată câteva modalităţi de a preveni răspândirea germenilor şi bolilor, totodată!

Spălaţi mâinile, apoi utilizaţi şi dezinfectant

Ştiţi că spălarea frecventă a mâinilor este prima şi cea mai eficientă apărare împotriva germenilor, însă singură nu este suficientă. Majoritatea oamenilor – copii şi adulţi – nu-şi spălă mâinile suficient de mult sau suficient de bine pentru a ucide toţi germenii, afirmă specialiştii. Trebuie să vă spălaţi timp de cel puţin 20 de secunde, dar cercetările arată că majoritatea oamenilor o fac doar pentru 11 secunde. Învăţaţi-vă pe copii să respecte regula celor 20 de secunde – folosiţi un cronometru – şi asiguraţi-vă că săpunul şi apa ajung pe toată suprafaţa mâinilor, între degete şi sub unghii. Apoi aplicaţi un dezinfectant de mâini pentru a ucide orice germeni lăsaţi în urmă. Un dezinfectant pe bază de alcool este cel mai eficient, dar versiunile fără alcool sunt încă de ajutor dacă le preferaţi.

Dezinfectaţi cât de des puteţi

Curăţaţi  frecvent cu şerveţele sau spray-uri de dezinfectare toaletele, chiuvetele şi băile şi folosiţi prosoape de hârtie în loc de bureţi pentru a şterge contoarele pentru suprafeţele de baie. Înlocuiţi adesea bureţii de bucătărie şi introduceţi-i în cuptorul cu microunde timp de unul până la două minute. Nu uitaţi nici bureţii de duş! Mai multe lucruri care trebuie curăţate şi dezinfectate frecvent sunt: mânerele uşilor, aragazul, frigiderul şi mânerele cuptorului cu microunde, întrerupătoarele de lumină, periuţele de dinţi, portmoneul, rucsacurile/genţile, prosoapele de baie şi spaţiile de joacă şi jucăriile.

Aerisiţi frecvent

Există un motiv pentru care iarna este sezonul bolilor: este frig şi tindem să ne înconjurăm de oameni, în spaţii mici, în acelaşi aer contaminat, fără a aerisi frecvent. Profitaţi de zilele calde şi de ferestrele deschise pentru lăsa aer în casă, iar atunci când nu puteţi face acest lucru, un purificator de aer este următoarea opţiune. Asiguraţi-vă doar că obţineţi un model cu un filtru HEPA şi schimbaţi-l la fel de des precum recomandă producătorul, în caz contrar el va arunca aceeaşi agenţi patogeni înapoi în aer, în loc să îl purifice.

Nu împărţiţi niciodată băuturi sau ustensilele

Un germen poate să nu producă simptome pentru următoarele 24 de ore, pe măsură ce se incubează. Faceţi tot ce puteţi pentru a evita împărţirea băuturilor, a vaselor sau a obiectelor care vin în contact direct cu saliva între cel cal care a fost expus la microbi şi ceilalţi membri ai familiei.

Consumaţi alimente bogate în antioxidanţi

O dietă sănătoasă păstrează sistemul imunitar puternic, astfel încât să poată lupta împotriva infecţiilor cauzate de bacterii şi virusuri, spun specialiştii. Proteinele şi o dietă plină de culoare, cu multe fructe şi legume proaspete, oferă o varietate de vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*