Ți-ai închipuit vreodată cum va arăta viața ta peste 40 de ani? Împlinită? Plină de regret? Am 22 de ani și recunosc că nu prea mă pot gândi la momentele când nepoții și strănepoții vor alerga în jurul meu. Pare atât de îndepărtat, și totuși simt pe pielea mea cum fuge timpul.
Îmi place mult un citat după care am promis că îmi voi ghida viața: ,,Mai bine regreți ceea ce ai făcut, decât ceea ce n-ai făcut!” Cred că cea mai mare dezamăgire este să simți că puteai face mai mult, că erai capabil de atâtea, că ai fi putut ajunge mai departe dacă te țineai de un plan. Mai jos e o listă scurtă de 10 lucruri (da, e scurtă, crede-mă, probabil va exista și un part 2) pe care le-ai putea regreta când vei îmbătrâni. După ce le vei citi, notează-le și gândește-te la schimbările pe care le poți face azi pentru a fi împlinit mâine!
1. Nu ai călătorit când ai avut ocazia.
Când vei îmbătrâni, călătoriile vor deveni cu mult mai greu de realizat. Parcă nu mai ai atâta energie pentru a petrece ore-n șir prin muzee și străduțe necunoscute și din păcate nici puterea fizică de altă dată. Ai găsit un bilet ieftin de avion? Nu sta pe gânduri și i-ați acum o scurtă vacanță. Hoinărește prin toată țară, descoperă locuri frumoase și creează-
ți amintiri la care să te gândești cu drag la anii bătrâneții. Deși acum toate fotografiile sunt digitale, nu uita să scoți câteva în format printat pe care să le aduni într-un album. Sunt sigură că vei răsfoi cu drag aceste amintiri împreună cu nepoții tăi!
2. Nu ai învățat o limbă străină.
Crede-mă că satisfacția de a înțelege și o altă limbă străină în afară de cea maternă, nu se compară cu nimic. Peste ani, vei realiza cât de ușor ai fi putut învăța o limbă interesantă – nu e vorba doar despre faptul că ai fi putut discuta mult mai ușor cu localnicii dintr-o altă țară, ci te-ai fi simțit cu mult mai bogat. Dacă îți place cum sună limba italiană, spaniolă sau de ce nu chiar chineza sau rusă, nu îți fie frică să te apuci de cursuri acum cât mintea ta este pregătită să învețe.
3. Ai rămas prea mult timp într-o relație toxică.
Orice persoană care se uită înapoi la o relație toxică și-ar fi dorit să o termine mult mai repede, să nu își fi consumat timpul și energia în zadar. Deși toți oamenii trec prin viața noastră cu un scop, de multe ori ne agățăm de ei în zadar – nu au aceleași valori ca ale noastre și nu ne ajută să creștem personal, intelectual ș.a. Deși pare greu de realizat, uneori trebuie să triem persoanele din jurul nostru și să investim sentimente în cele care merită.
4. Teama de a încerca anumite lucruri.
Ți-e de ce ți-e teamă? Bungee jumping? Sau? Temerile pe care le avem în tinerețe, fie că vorbim despre parcuri de distracții, trambuline, avion sau lucruri mai profunde, precum teama de a pleca în altă țară sau de a cunoaște oameni noi, la vârsta a treia se vor transforma în regrete bazate pe întrebarea ,,ce-ar fi fost dacă…?”
5. Nu ai făcut din exerciuțiul fizic o prioritate.
Ne petrecem prea mult timp din viață pe canapea, iar când vom ajunge la 50, 60 de ani ne vom imagina ce-am fi putut face în tot acel timp. Deși în anii tinereții nu ne dăm seama de importanța activității fizice, la bătrânețe ne vom gândi cum ar fi fost dacă mai demult am fi ieșit din zona noastră de confort, în loc să dăm banii pe medicamente sau în cel mai rău caz pe operații costisitoare.
6. Noi ai renunțat la un job teribil.
Într-adevăr suntem nevoiți să plătim facturi, însă asta nu înseamnă că trebuie să ne chinuim ani de zile stând la un job care nu ne-aduce satisfacție, ci dimpotrivă ne consumă. În 30 de ani vom realiza acest lucru, în cazul în care am rămas la un job nepotrivit.
7. Nu te-ai străduit mai mult la școală.
Într-adevăr nu notele sunt cele care joacă un rol determinant în ceea ce vei ajunge în viață. Cu toate astea, vei realiza cât de ușor ar fi fost să îți petreci ziua învătând lucruri frumoase și îți vei dori să fi acordat mai multă atenție acestui aspect.
8. Ți-a fost teamă să spui ,,te iubesc”!
Nu îți fie frică să spui ,,te iubesc”! atunci când simți cu adevărat acest lucru. Mulți se feresc să își arate sentimentele din orgoliu sau pentru că se simt mult prea vulnerabili, însă peste ani vei realiza cât de împlinit ești atunci când îți împărășești dragostea și renunți la temerile de a nu primi un feedback.
9. Ți-a păsat prea mult de ceea ce gândesc oamenii.
În 20 de ani nu îți va mai păsa nici măcar puțin de lucrurile răutăcioase pentru care ți-ai făcut atâtea griji cu mult timp în urmă. Ne consumăm pentru o vorbă pe care poate am interpretat-o greșit, pentru o bârfă sau mică jignire nefondată care ne-a rănit, în loc să ne concentrăm atenția pe lucrurile frumoase și bune din viața noastră. Cu cât ne stresăm mai mult să fim și să facem ceea ce vor oamenii, cu atât vom fi mai triști și neîmpliniți. La vârsta a treia, vom realiza cât de naivi am fost că ne-a păsat atât de mult… când trebuia să tratăm cu indiferență și să ne gândim la binele nostru.
10. Nu ai făcut îndeajuns voluntariat.
La o vârstă mai înaintată vei realiza că atunci când îi ajuți pe cei din jurul tău faci lumea să fie mai bună și te vei simți infinit mai împlinit. Adună din tinerețe cele mai frumoase experiențe de voluntariat, pentru ca atunci când vei fi la vârsta a treia să îți amintești cu drag de oamenii pe care i-ai întâlnit și de faptele care au adus bucurie celor din jur.
Sursa: https://respirotime.ro